Ollongren over ‘functie elders’-blunder: “Ik was in shock, ik wilde weg”

Demissionair minister Kajsa Ollongren spreekt in een interview in Linda voor het eerst over het gewraakte memo dat Kamerlid Pieter Omtzigt naar een 'functie elders' dirigeerde. "Een beginnersfout," noemt de D66-bewindsvrouw de blunder.

"Wat als dat A4’tje in een map had gezeten? Die film heb ik voortdurend in mijn hoofd afgespeeld," zegt de demissionair vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. "Het stomme is dat ik juist altijd degene ben die er bij anderen op let, ik ben erin getraind. Ik had Annemarie kort daarvoor nog gewaarschuwd: draai je papieren om voordat je naar buiten loopt. Vertrouwelijke documenten open en bloot onder je arm houden is een beginnersfout. Heel dom.”

Maar ze was in paniek toen ze hoorde dat ze besmet was. “Ik was in shock. Ik wilde weg. Ik zag alleen de route naar de auto, dáár moest ik heen.”

Over het urenlange Kamerdebat dat volgde op de kwestie, zegt ze: "Ik had me tevoren voorgenomen in alle openheid zo precies mogelijk te vertellen hoe alles is gegaan. Als de Tweede Kamer dat niet overtuigend zou vinden, dan zou ik aftreden als minister en het kabinet verlaten.”