Bijna was operatie Geronimo mislukt

De mannen die de geheime operatie voorbereidden om Osama bin Laden uit te schakelen, wisten dat ze dat met één kogel moesten doen. Maar bijna was operatie Geronimo volledig mislukt.
De operatie was gepland op een maanloze nacht. Lawaai en zichtbaarheid zouden de Pakistaanse troepen in de nabijgelegen kazerne kunnen alarmeren. Aan boord van twee Black Hawk helikopters waren 23 Seals, een tolk en een speurhond. Negentien Seals zouden het huis binnengaan, en drie van hen zouden op zoek gaan naar Bin L
Laden.
Volgens het oorspronkelijke plan zouden de helikopters boven het complex zweven, zodat de Seals via touwen konden afdalen naar de grond. Ze hadden twee minuten om de klus te klaren. Er was immers eindeloos geoefend op een kopie van het huis in het trainingskamp. Maar doordat de eerste helikopter wegens problemen een noodlanding moest maken binnen de omheining van het pand, viel het plan in duigen. Door het lawaai was het verrassingselement verdwenen en moest het plan pijlsnel worden bijgesteld. De tweede Black Hawk met het tweede Seal-team landde buiten de muren. Om binnen de omheining te komen moesten ze explosieven gebruiken.

In de daaropvolgende vuurgevechten werden drie mannen en een vrouw uitgeschakeld. Toen drie van de Seals de derde verdieping bereikten, zagen ze Bin Laden staan aan het einde van de hal. Ze herkenden hem direct. Toen Bin Laden terug zijn kamer in dook, renden de Seals achter hem aan en openden de deur. In de kamer probeerden twee vrouwen schreeuwend en tierend Bin Laden te beschermen. Ze werden weggeduwd door de Seals die bang waren dat ze eventueel een zelfmoordvest droegen.
Daarna ging het snel: een Seal-commando vuurde een kogel in de borst van Bin laden, een andere schoot hem door zijn hoofd. Het was een kwestie van een paar seconden. In de Situation Room van het Witte Huis werd doorgegeven dat Bin Laden was gevonden, aangeduid met  het codewoord 'Geronimo'.
Overigens was dat niet Bin Ladens codenaam, maar een weergave van de letter 'G'.  Elke stap van de missie was alfabetisch aangeduid, en 'Geronimo' betekende dat de overvallers stap 'G' hadden bereikt: het doden of vangen van Bin Laden.

Bron(nen):   USA Today