Waarom Nederland ook met de boosterprik sukkelig traag is

Politiek
vrijdag, 26 november 2021 om 7:20
anp 441150783
Sinds begin oktober beginnen mensen dood te gaan in verpleeghuizen door corona. Mensen die waarschijnlijk in leven zouden zijn gebleven als ze tijdig een boosterprik hadden gekregen. Jos van de Sande, jarenlang hoofd infectieziekten voor de GGD Hart voor Brabant tegen het AD. ,,Het is belachelijk dat het boosteren zo lang duurt, een debacle."
Dat een boosterprik het tij kan keren, bewijst België, waar eind september in verpleeghuizen de eerste extra prikken de armen ingingen. Landelijk stijgt het aantal infecties nog, maar in verpleeghuizen dalen die. Ook Israel, Chili, IJsland, Servië, Hongarije, Malta en de VS waren slagvaardiger.
Eerst zijn kabinet en GGD gaan wachten op de Gezondheidsraad. De booster was al in de halve wereld wetenschappelijk goed bevonden, maar we wilden het nog zekerder weten. Pas begin november kwam de goedkeuring van de Gezondheidsraad.
Maar toen bleek dat de GGD nog niet klaar was. Geen personeel. Volgens minister De Jonge had het geen zin om personeel achter de hand te houden voor de eventuele boostercampagne, meldt hij via een woordvoerder. ,,Je kunt medewerkers niet aannemen om op de bank te zitten wachten, het werk moet er echt zijn."
,,Dat de GGD'en na het Gezondheidsraad-advies niet al op 2 november in de startblokken stonden, vind ik de grootste fout", zegt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst. Hij leidde de voorloper van het Nederlandse Vaccin Instituut bij het RIVM. ,,Die dag had je echt kunnen beginnen. Of eerder. Eind augustus hadden ze in Israël al iedereen boven de 12 een booster gegeven, daar hebben we te weinig van geleerd.''
Het is een nieuw bewijs dat onze politieke leiding niet is opgewassen tegen deze crisis.
Bron(nen): AD