Samsom’s PvdA heeft nog 10 (tien) zetels over

De PvdA zakt in de peilingen nog verder weg. De partij van Samsom en Spekman houdt in het nieuwste onderzoek van Maurice de Hond nog maar 10 zetels over. Het betekent dat minder dan 7 procent (!) van de Nederlanders bij verkiezingen op de sociaaldemocraten zou stemmen. De Hond wijt de slechte score deels aan de discussie rondom het kinderpardon. Ook op dit beladen punt voelen voormalig PvdA-kiezers zich bedrogen. De VVD doet het een stuk beter in de peiling van De Hond. De liberalen pakken 2 zetels winst en naderen daardoor met 22 zetels D66 (25 zetels) en de PVV (24 zetels). Het CDA stijgt 2 zetels en komt daarmee met 21 zetels op gelijke hoogte met de SP, dat 1 zetel inlevert.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Kan er niet bepaald wakker van liggen. Integendeel. Nou ja, ‘t zijn maar peilingen en de verkiezingen zijn nog ver weg. Er kan en zal in de tussentijd nog een hele hoop gebeuren.

  Visualisatie:
  http://frontbencher.nl/peilingen/

  Op stand van die peilingen zou een VVD/D’66-coalitie het meest logisch zijn, aangevuld met 20 zeteltjes, waarschijnlijk CDA en daarnaast CU óf GL. De PVV zal immers nooit met D’66 gaan regeren (of met de SP, PvdA, GL of klein Christelijk. Alleen de VVD lijkt nog een optie voor de PVV, maar dan moeten ze samen wel 75+ zetels halen, wat nooit en te nimmer zal gebeuren). Ik kan zelf prima leven met zo’n coalitie, maar vier partijen maakt de kans op heibel natuurlijk wel groot.

 2. kletsmajoor

  De PvdA moet zich zorgen maken over hun eigen boodschap. In plaats daarvan zijn ze vooral aan het pikken op anderen. Bijvoorbeeld met die site over de vrienden van Wilders. Al 25 jaar negeert de PvdA de betekenis van de val van de muur voor de geloofwaardigheid van de socialistische ideologie. Zelfs de crisis helpt ze daarmee niet. De PvdA heeft zich verloren in emotiegedreven bijzaken (asielzoekers, de 1% rijksten, klimaatangst, groene energie, vaag anti-markt sentiment, vrouwenquota, etc.).

  • Vestzak

   97% van de klimaatwetenschappers meent dat die ‘klimaatangst’ wel degelijk enigszins gerechtvaardigd is. Maar goed, het zal wel weer linkse meuk zijn. En we moeten vooral afhankelijk bijven van Rusland of andere barbaarse landen als het op onze energiebehoefte aankomt. Dat is helemaal niet erg…

   Ben het er verder wel mee eens dat ze volkomen de plank misslaan met die website van ze. Ze snappen het niet daar, bij de PvdA. Volkomen de weg kwijt. Dit is precies wat Wilders wil. Net als al die aangiftes. Koren op zijn molen. Zijn achterban zal het werkelijk worst wezen dat ie samenwerkt met homohaters en antisemieten.

   Het EP heeft onlangs (februari) een “roadmap” tegen homofobie en discriminatie o.g.v. seksuele geaardheid aangenomen ( http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-asks-for-eu-lgbti-roadmap-in-landmark-report/ ).

   Tegenstemmers waren het FN, Vlaams Belang en Lega Nord.

   De PVV onthield zich van stemming.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik wil wel even ingaan op de 97% klimaatwetenschappers die “klimaatangst wel enigszins gerechtvaardigd” vinden, zoals je schrijft. (Ook al is het strikt genomen off topic.)

    Wetenschap is geen kwestie van stemmentellen. Als je in 1904 aan wetenschappers had gevraagd of de lichtsnelheid gemeten moest worden t.o.v. ‘de ether’ had 99,9% daar ja op geantwoord. Toen kwam in 1905 ene Albert Einstein met de relativiteitstheorie en de rest was historie.

    (in antwoord op Vestzak)
  • Heldoppantoffels

   Wat bedoel je met het richten op de 1% rijksten precies??

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    In de Nederlandse verhoudingen is de inkomensongelijkheid geen probleem. Dat speelt in de VS misschien maar de PvdA is geen Amerikaanse partij.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 3. Templein

  Ik zou het erg vinden als de PvdA zou verdwijnen, maar de dubbele tongen

  van hun toppers wekken weerzin op. Samsom zorgde voor de landelijke verkiezingen voor een moreel revival. Juist dan verliest iemand respect als er teveel gesol komt met ouderen, met werkzoekenden, met tegenprestaties voor bijstand, enz. Het is belachelijk dat de betere inkomens meer geld krijgen als er een paar kinderen minder uitgezet worden. Het is ook belachelijk dat Asscher Teeven nog verdedigt bij P&W. De VVD komt er te makkelijk van af, dankzij al die stemmen die naar de PvdA zijn gegaan.

 4. malky

  Samsom zal er niet mee zitten, die heeft net even een optrekje van 335 mile cash afgerekend.

  • Heldoppantoffels

   Op zich ook weer niet heel overdreven voor een woning toch!?
   Zou overigens wat zijn als hij het echt even cash afrekende.

   (in antwoord op malky)
 5. Harrie Vangangelt

  Wat de PvdA kan redden denk ik, is meer ballen tonen, zelfs al zou dat leiden tot de val van dit kabinet. Zou ze zeker meer credits geven.

 6. Leo

  De PVDA is niet voldoende meegegaan met de ´moderne tijd´.

  1) De partij van de arbeid(-ers klasse); Dit kan gewoon niet meer, niet meer van deze tijd. Niemand wil nog hiermee geassocieerd worden. De naamgeving is gewoon niet hip genoeg. Met name voor de moderne jeugd valt dit niet meer te pruimen.

  2) Eerlijke en evenredige verdeling in de wereld van kennis, welvaart en macht. Tja…overduidelijk bevat deze ideologie teveel diepgang. Kan niet in een one-liner worden uitgelegd en begrepen. Gaat ons trouwens ook te veel geld kosten, die eerlijke verdeling. Weg ermee zou ik zeggen.

  3) Samsom; Zijn IQ is veel te hoog, heeft ooit een nationale IQ-test gewonnen. Voerde actie op zee voor een milieuorganisatie. Verprutst zijn tijd met het hebben van idealen. Ook te veel zijn best gedaan op school, een kernfysicus van huis uit met ook nog verstand van geschiedenis. Maar ondanks al deze moeite…….hij wordt toch door het publiek gezien als een loser, een klein manneke met een kale kop en een grote bek. Niet op stemmen dus.

  4) Er schijnen veel filosofen bij deze partij te horen. Dat zijn mensen die er trots op zijn zich goed te hebben ingelezen, voors en tegens hebben afgewogen, en vanuit verschillende inzichten de zaak hebben bekeken. Ook worden verantwoorde compromissen gesloten met coalitiepartners. De zorg voor milieu, toekomst en een leefbare aarde telt mee.
  Dit veroorzaakt uitsluitend nog koppijn, hetgeen ze ook wel is aan te zien. Ze laten zich veel te weinig zich door hun emoties leiden. Dit is toch echt niet meer te snappen voor de moderne mens.

  De PVDA, is niet meer van deze tijd.

  • Dead Silence

   Samsom heeft 8 jaar lang over zij studie gedaan en is echt geen kernfysicus. Eerder een mafkees die op het spoor lag. Heeft zijn afstuderen mogelijk in een kernfysische vakgroep gedaan. Na 9 tot 12 maanden doe je wat leuks en schrijft een scriptie. Een echte kernfysicus zit al jaren in het vak en doet onderzoek en is meestal ook gepromoveerd. Echt werken heeft Samsom ook nog nooit gedaan want daar krijg je vieze handen van en dat is niks voor de PvdA leiders.

   Zijn IQ is ook niet hoog. Het gemiddelde IQ van lui studerende aan een TU is 130. De rest van het publiek had een te laag IQ, zoals meneer Tuur.

   (in antwoord op Leo)
 7. Meester Proper

  Net goed. Op naar de nul zetels!

 8. Johan van Vught

  tja, ze ervaren nu wat ze willen: nivelleren”.
  Volgens Spekman is dat een FEEST.
  Ik koop vast een taartje voor als ze weggevaagd zijn.

Reacties niet toegestaan