Het CDA – doodsnood – gaat op oorlogspad

Het CDA heeft de muilkorf afgedaan, constateert De Pers. De afgelopen weken kwamen de doorgaans brave christendemocraten bij herhaling in botsing met het kabinet, met de VVD en met de PVV. Reden: in de peiling is de partij heel klein geworden, met 13 zetels de zesde partij van het land, dus men moet toch iets. Dat iets blijkt te bestaan uit een scherper profiel.
De Pers geeft een heel lijstje voorbeelden. "Een conflict tussen CDA-Kamerlid Eddy Van Hijum en VVD-minister Henk Kamp van Sociale Zaken omdat tuinders lastiger Oost-Europeanen in dienst kunnen nemen. Fractiegenote Mirjam Sterk eist van staatssecretaris Paul de Krom (ook VVD) vergaande aanpassingen van de Wet werken naar vermogen. Hun jonge collega Sander de Rouwe schoffelt het plan van VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra voor landelijke examens in het hbo onderuit.

En dan de tóón. Toen het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis opperde geen religieuze symbolen meer toe te staan voor zichtbare overheidsfunctionarissen, verweet Sterk haar een soort Iran van Nederland te willen maken. ‘Zet daar maar een streep door’, kreeg staatssecretaris Zijlstra van De Rouwe te horen. En nadat Van Hijum zijn zin niet kreeg in de tuinderskwestie zei hij zelfs dat ‘de politieke samenwerking onder druk staat’."
‘De muilkorf gaat af bij ons. Nu we slecht in peilingen staan is de noodzaak om te werken aan een scherper profiel groot’.
In gesprekken over de strategie is in de fractie gezegd: na de vorige crisis van het CDA in de jaren negentig duurde het zeven jaar voor de partij weer succes had, nu zijn we er ook niet met ‘drie keer je tanden laten zien’. Het wordt lang bouwen: het CDA heeft nog geen nieuw verhaal en geen leider.

Bron(nen):   De Pers