Veel kritiek op Finse premier die tot 4 uur op stap ging na contact met besmet persoon

De Finse premier Sanna Marin ligt onder vuur nadat bekend werd dat ze zaterdagnacht tot laat op stap ging, terwijl ze wist dat ze in contact was geweest met iemand met Covid-19.

Marin (36) bood maandag haar excuses aan nadat een roddelblad foto's van haar publiceerde in een nachtclub waar ze tot ongeveer 4 uur 's nachts zou zijn gebleven. Dat was enkele uren nadat ze hoorde dat minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto positief testte.

"Mijn man en ik waren ergens wat gaan eten, hebben gewinkeld en vrienden ontmoet. Ook genoten we van de avond en het nachtleven," schreef de sociaaldemocratische premier op Facebook.

Ze zegt ook dat een ambtenaar haar had verteld dat ze volgens de richtlijnen niet in isolatie hoefde, ook al had ze contact met een besmet persoon. "Ik had beter moeten weten en de richtlijnen moeten controleren. Het spijt me heel erg dat ik niet begreep dat ik dat moest doen," schrijft Marin verder.

Oppositie kritisch
Uit een poll van een Finse televisiezender blijkt dat twee derde van de respondenten Marins uitgaansnacht als een 'grote fout' ziet. Oppositiepartijen hebben kritiek, omdat Marin zich mogelijk niet aan de officiële coronarichtlijnen heeft gehouden en een later bericht dat ze in isolatie moest, heeft gemist. Ze had naar eigen zeggen haar werktelefoon thuis laten liggen.

Finland doorstond de coronapandemie tot nu toe erg goed met slechts 1384 coronadoden op een bevolking van 5,5 miljoen mensen. Op dit moment bereikt het aantal besmettingen er echter recordhoogtes met 308 gevallen per 100.000 inwoners.

Marin, die in 2019 de jongste premier ter wereld werd, kreeg al eerder kritiek op de feesten die ze gaf in haar huis en de foto's op social media waarop ze met vriendinnen te zien is of modeaccessoires lijkt te promoten. Later zei ze daarover tegen de Finse publieke omroep: "Ik ben een vertegenwoordiger van een jongere generatie en ja, dat merk je aan de manier waarop ik mijn werk doe en hoe ik leef."

Bron(nen):   The Guardian