“Europa interesseert me helemaal niks”

„Ik weet echt niks over de Europese verkiezingen. Ken alleen Neelie Kroes. Ik schaam me diep, maar eigenlijk interesseert het me ook geen bal.” De Telegraaf hield een enquête over Europa en die enquête bevestigt dat we heel weinig weten en heel veel vinden.

„Ik ben tegen de geldverslindende EU en ik hoop dat we er uitstappen. Het zijn zakkenvullers die met alle winden meedraaien. We moeten baas in eigen land blijven. Europa is een utopie en zal nooit een eenheid worden. We betalen steeds meer aan de Europese Unie en worden zelf steeds armer.”

Heel wat Europese lijsttrekkers gaan volstrekt anoniem door het leven. Slechts een kleine 12% kent de jonge en ambitieuze Esther de Lange die de kar trekt voor het CDA. Ze zit al zeven jaar in Brussel en Straatsburg en belooft een stoute en scherpe campagne, maar dat is de kiezer kennelijk volledig ontgaan. Wat dat betreft doet Paul Tang van de PvdA het beter. 28% herkent dit voormalige Tweede Kamerlid.

Er is maar één vraag die de 500 respondenten wel weten. Dat is de vraag wie volgens u het minst voor Europa is. Dat is de PVV en dat weet 87%. 

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Vraag een gemiddelde Nederlander drie ministers op te noemen en ze komen ook niet ver. Of nog leuker, één staatssecretaris. Of helemaal een giller, een gemeenteraadslid. Of de burgemeester zelf. Ach, ik kan nog wel even doorgaan.

  Deze desinteresse ligt niet aan Europa, de EU of de Euro, maar aan de burger die wel goed weet te klagen, maar het vervolgens vertikt om iets te doen of te weten te komen. En maar klagen over de kloof tussen burgers en politici. Vooral de klagers onder de burgers zijn vaak – door eigen toedoen – niet goed geïnformeerd. Waar ze wel goed in zijn, is vingerwijzen en de schuld geven. En het is dan altijd het makkelijkste om Europa als grote boosdoener van al Het Kwaad in de wereld af te schilderen.

  De quote hierboven is verder veelzeggend: “Ik ben tegen de geldverslindende EU”.
  Want het zijn niet alleen burgers die falen. Ook politici zelf. Eenvandaag – u weet wel, van de linkse staatsindoctrinatie – stelde in het kader van de verkiezingen de afgelopen week wat vragen aan TK-leden. Waaronder de vraag wat NL jaarlijks afdraagt aan de EU en hoe groot het EU-budget is.

  Bijna niemand wist het. Nie-mand. Dus ook niet de PVV’ers en de SP’ers die non-stop reppen over geldverkwisting in Europa. Prima, als je dat vindt, maar zorg dan wel dat je weet waar je het over hebt.

  Een bijzonder verhelderend interview met een jonge (32) Vlaamse politicoloog, hoogleraar en Europa- en China-kenner in VN deze week:
  http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/Jonathan-Holslag-Niet-meer-maar-een-beter-Europa.htm

  • malky

   :

   Dat bijna niemand weet dat de EU ieder jaar 140 miljard aan zichzelf verheerlijkende projecten (waar overigens overal om een of andere reden een EU bordje bijhangt) erdoorheen jaagt is denk ik verder niet zo interessant.
   Iedere maand ca.18 mile binnenharken door iedere parlementariër voor alleen op komen dagen zegt iets meer over verspilling.
   Maar dat gaat het graaituig vast hervormen na 20 jaar de kans te hebben gehad.

   Zeer verhelderende tweet van grootgraaier Wim van de Camp:
   https://twitter.com/WimvandeCamp/statuses/454889514432225280

   (in antwoord op Vestzak)
   • Vestzak

    Ja, 140 miljard, waarvan – en u zegt dat natuurlijk niet – 6 miljard uit Nederland (ofwel zo’n 1% van het BBP), waarvan we 2,25 miljard direct terugkrijgen en het overige terugverdienen door de overige handelsvoordelen binnen de EU. Moet u voor de grap eens kijken wat we jaarlijks aan de zorg uitgeven.

    https://factcheckeu.org/factchecks/show/515/geert-wilders

    (in antwoord op malky)
  • Jannie Ooms

   Ik ben het met u eens. Maar de desinteresse van de burger is volgens mij grotendeels te wijten aan de politiek.

   De politici hebben ons, burgers, alleen nodig als er gestemd moet worden. Er worden ons gouden bergen beloofd en vervolgens trekken de dames en heren in Den Haag hun eigen plan. De gouden berg blijkt niet te worden gerealiseerd. Integendeel, de burger krijgt van alles door de strot geduwd waar hij niet voor heeft gekozen en ziet van zijn via zijn stem verwoorde idealen of wensen niets verzilverd worden.

   De burger raakt pas geïnteresseerd als hij weet dat zijn stem er écht toe doet. Als hij weet dat zijn stem de doorslag kan geven. Maar die stem verwatert in dit door een stortvloed aan partijtjes overspoelde land. Partijtjes die allemaal water bij de wijn moeten doen als ze op het pluche willen komen. Partijtjes die dat dan ook als excuus opvoeren als de kiezer hen ter verantwoording roept.

   Zou het met een tweepartijenstelsel beter gaan? Misschien, ik heb er geen ervaring mee. Maar het slaat de regerende partij in elk geval wel de dooddoener uit handen van de noodzaak tot het sluiten van compromissen als ze falen en nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

   De stem van de burger helpt alleen de poppetjes in het zadel, maar heeft nauwelijks of geen invloed op de maatregelen die de politici nemen en de wetten die ze invoeren, met het excuus dat ze immers ‘het mandaat van de kiezer’ hebben.

   Is het dan gek dat de burger bij iedere verkiezing de schouders ophaalt en steeds minder interesse toont?

   (in antwoord op Vestzak)
   • Vestzak

    Oh, ik zou hier graag een keer op terug willen komen, want dit zijn inderdaad toevallig twee zaken (gouden bergen en het tweepartijenstelsel) die mij ook veel bezighouden. Grappig, ik denk daar regelmatig aan. Vrees alleen dat ik niet in een paar zinnen kan antwoorden (heb ik sowieso moeite mee). Daar zijn het te complexe onderwerpen voor. Ik houd het nu even kort (en vrij onvolledig) i.v.m. tijdgebrek (lees: zon).

    Het was geenszins mijn intentie om álle schuld bij de burger neer te leggen. Integendeel. Die gouden bergen ergeren mij ook mateloos en zorgen inderdaad voor een (forse) deuk in het vertrouwen bij de burger. Maar zoals ik het zie, zijn die gouden bergen een onvermijdelijk bijeffect van de democratie, die nu eenmaal niet perfect is. Ach, u bent vast bekend met de uitspraak dat democratie het beste van de slechte systemen is; iets beters hebben we nu eenmaal niet voorhanden. De ene partij belooft iets, de andere partij voelt zich genoodzaakt om daar vervolgens overheen te ‘bieden’. And so on. Tot er uiteindelijk alleen nog maar nonsens uit de koker komt rollen. Zelf heb ik dat opgelost door geen (toren)hoge verwachtingen meer te hebben van de politiek. Ik heb mijn leven gelukkig redelijk goed om de politiek heen kunnen bouwen en ben er niet van afhankelijk, zelfs niet als we bijvoorbeeld terug zouden keren naar de gulden. Ik besef dat dit niet voor iedereen geldt, dus ik heb allicht makkelijk praten.

    Het ging mij meer om het specifieke onderwerp van dit topic. Blijkbaar nemen velen de moeite niet eens meer om te achterhalen wie ons in Europa vertegenwoordigen en waar zij voor staan. In een middag of avond kun je toch echt de grote lijnen van de grote(re) partijen achterhalen. Of antwoord vinden op wezenlijke vragen zoals wat we afdragen aan de EU (1,23% max. van het BBP, minder dan 1% nu). Dat je boos bent op de EU of juist niet, of anders gezegd; als je iets voelt over de EU is dat prima en begrijpelijk. Maar probeer je (overigens niet u natuurlijk) dan op zijn minst ook te verdiepen. En verdiepen bedoel ik hier relatief. Met basale kennis kun je al een prima afgewogen mening maken. Websites in overvloed. Van pro-Europees tot neutraal tot anti-Europees. Dit is niet voor niets het informatietijdperk. We hebben deze verkiezingen zelfs een fact checker (overgevlogen uit de VS): https://factcheckeu.org/. Als je als burger zegt dat het je niets interesseert en vervolgens roept dat het allemaal maar geldsmijterij is en je daarbij maar uit gemak baseert op nationale politici die – u zegt het zelf ook al – loze beloftes doen en daarnaast blijkbaar ook zelf lang niet alles weten… Tja. Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Die desinteresse ligt m.i. toch echt voor een groot deel bij de burger zelf.

    Overigens wil ik hier niet pretenderen dat ik alles allemaal wel weet. Integendeel. Ik zit vol vragen en onzekerheden. En hoewel mijn mening over Europa vrij duidelijk moge zijn, die staat zeker niet vast en is niet statisch, want ik twijfel elke dag. Maar voor mij is dat juist reden om erachter aan te gaan i.p.v. te roepen dat het me toch allemaal niets interesseert. Ik vind de EU, de Euro en Europa daar veel te belangrijk voor.

    Maar dit alles neemt niet weg dat ook ik mij stoor aan de loze beloftes. Ik krijg vaak een gevoel van plaatsvervangende schaamte als ik weer een politicus/-a hoor kakelen, terwijl ik vermoed dat zij weten dat ik weet dat ze op dat moment gewoon regelrechte nonsens aan het verkopen zijn. Op het gênante af.

    En het tweepartijenstelsel is een geliefd onderwerp van discussie. Daar is veel over gezegd en geschreven. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Wat ik er van kan bakken, is dat het ene systeem niet bij voorbaat beter of slechter hoeft te zijn dan het andere. Zolang de basale democratische waarden maar voldoende zijn gewaarborgd (checks & balances, Trias Politica, controle, etc.). Ik vrees echter dat mijn reactie wel erg lang wordt, als ik daar nog meer over zeg. In elk geval; er wordt niet minder gelogen in een tweepartijenstelsel. Ook daar zijn de bergen vaak van goud. Wat mij wat dat betreft wel enigszins meer zorgen baart, is een situatie zoals nu in Duitsland, waar de oppositie volkomen uitgespeeld is en geen rol van betekenis speelt. Niet dat ik geen vertrouwen heb in Merkel of de Duitse politiek verder, dat zit wel goed. Maar ik zie liever toch dat de boel beter in balans is en er een stevige en gezonde oppositie in de banken zit, ongeacht of ik er wel of niet achter sta.

    Ik heb deze pagina even gebookmarkt. Allicht komen we er ooit nog eens op terug. Zoals gezegd, deze onderwerpen zijn moeilijk in een paar zinnen te vatten.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Dead Silence

  Ookal volg ik het, en krijg vanwege mijn werk te maken met dingen buiten de media, het laat mij koud. Het is een parallel universum. Stemmen heb ik altijd gedaan, nu ligt de stempas al bij het oud papier. Geen tijd voor deze flauwe kul.

 3. Meester Proper

  Grenzen dicht
  Gulden terug
  Nederland onafhankelijk!

 4. Edwin

  We kunnen niet zonder Europa, kijk maar hoe vreselijk slecht het in Zwitserland gaat.

Reacties niet toegestaan