Piraten zijn dol op Nederlandse schepen door Haags gepruts

‘Somalische piraten hebben nu wel in de gaten dat ze vooral Nederlandse schepen moeten hebben’, zegt Filip Olde Bijvank, hoofd juridische zaken van de Nederlandse rederij Vroon in het Financieele Dagblad. ‘De Nederlandse driekleur betekent immers dat er geen bewapende beveiliging aan boord mag. Door het getalm in Den Haag zijn wij een aantrekkelijk doelwit geworden.’

Somalische piraten slagen er bijna wekelijks in vrachtschepen te gijzelen. Ondanks aandringen van Nederlandse reders en een advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken om bewapende particuliere beveiliging tegen Somalische piraten toe te staan, weigert de regering daarmee in te stemmen. Schepen die onder Nederlandse vlag varen zijn formeel Nederlands grondgebied waarop particulieren het recht niet in eigen hand mogen nemen. Andere landen staan dit wel toe. Nederlandse reders overwegen daarom hun schepen om te vlaggen.
Vroon vaart bijna nooit meer onder Nederlandse vlag over de Indische Oceaan, vertelt Olde Bijvank.
‘Omdat we dan geen gewapend personeel aan boord mogen nemen.’ De reder doet jaarlijks 30 passages door het risicogebied.
‘Als er een volle Boeing op het vliegveld van Mogadishu gekaapt zouden worden, was de wereld te klein’, aldus Olde Bijvank.
‘Maar naar vijfhonderd gegijzelde zeelieden kijkt niemand om. Zou dat zijn omdat het meestal Filipijnse en Indonesische opvarenden betreft?’ Hij vreest de dag dat ook Nederlandse bemanningsleden gevangen worden. ‘Ik vraag me af hoe de Haagse politici zich dan daar weer uitpraten.’
Lees het hele verhaal in het FD (betaald!)

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)