Spanje wil corona als griep gaan beschouwen

De Spaanse regering is bijna klaar met het ontwikkelen van een systeem om corona 'niet meer als een pandemie, maar als een endemische ziekte' te beschouwen. ,,Daarvoor zijn nieuwe instrumenten nodig, en dat debat zullen we ook op Europees niveau moeten voeren." Dat schrijft het AD.

Dat nieuwe systeem zal zijn gebaseerd op hoe jaarlijks de griep in het land wordt gemonitord. Zo zullen niet álle besmettingen met corona worden gerapporteerd en gevolgd, zoals tot nu toe het geval is. Dat is volgens Sánchez met de explosie van de omikronvariant nu al vrijwel onmogelijk. In plaats daarvan zal een netwerk van huisartsenposten, in samenwerking met ziekenhuizen, de algemene ontwikkeling van de ziekte peilen.

Spaanse experts werken al sinds 2020 aan het systeem dat de regering wil invoeren. ,,Maar we moeten voorzichtig zijn, het beetje bij beetje doen", zei Sánchez met het oog op de huidige situatie. Hij verwacht dat deze golf binnenkort de piek zal bereiken. ,,Het is iets wat we bovendien met heel Europa moeten bespreken; onze minister van Gezondheidszorg heeft haar collega's al van onze plannen op de hoogte gesteld."

Er gelden in Spanje nu ook al opvallen weinig beperkingen. Er worden voortduren records aan besmettingen gebroken, maar de ziekenhuizen kunnen het aan en er gaan relatief weinig mensen dood.

Ook is de quarantaine van positief geteste mensen versoepeld. Volgens Sánchez is dat logisch, omdat bij de eerste coronagolf het sterftecijfer nog 13 procent bedroeg, terwijl het nu slechts 1 procent bedraagt. De epidemie kostte al het leven aan bijna 90.000 mensen.

Bron(nen):   AD