21 landen stemmen vandaag voor het Europees parlement

Vandaag gaan de meeste landen in Europa naar de stembus. De aandacht gaat vooral uit naar de euro-sceptische partijen. Zij verwachten een flinke overwinning te behalen. Nederland, Groot-Brittannië, Malta, Slowakije, Ierland, Tsjechië en Letland stemden al eerder. Uit de exit-polls bleek dat de PVV niet de klapper maakte die werd verwacht, maar dat UKIP in Groot-Brittannië wel zegevierde. Ook in Frankrijk gaat het anti-Europese Front National waarschijnlijk hoge ogen gooien. In Denemarken en Italië maken de euro-sceptici net als in Frankrijk kans om de tweede partij te worden.
De opkomst was vijf jaar geleden 43 procent. Verwacht wordt dat deze keer de opkomst lager zal zijn dan ooit. In Nederland ging 37 procent van de mensen naar de stembus. In Luxemburg zullen vanwege de stemplicht waarschijnlijk de meeste mensen gaan stemmen. Ook in België en Griekenland is stemmen verplicht.
Om elf uur vanavond sluiten in Italië de laatste stembureau's. Dan zullen de uitslagen bekend worden en weten we eindelijk of de exit-polls kloppen.
     

Bron(nen):   NRC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Glorix

  Het Europese “parlement” zou geen “parlement” genoemd mogen worden, omdat het in geen enkel opzicht en parlement is.
  Het is een tandeloos rekwisiet dat gebruikt wordt door de heersende Eurofiele politieke elite om het volk de illusie te geven dat Europa een democratie is. Niets is minder waar…

  • AT

   Oh jawel, het is gewoon een parlement en de EU is officieel een democratie. Waarom mag het geen “parlement” genoemd mogen worden? Waarom de bevolking het niet ziet als een democratie is omdat ze de EU niet als iets van hen claimt, maar het overlaat aan de macht. Dan krijg je dus een scheiding tussen macht en bevolking.

   De EU bestaat nu eenmaal en kent ongeveer dezelfde democratische middelen als die wij in NL kennen, behalve een grondwet…waar wij tegen gestemd hebben. Maar het zou fijn zijn als we het bestaan gewoon accepteren en vanuit dat gegeven de EU beter gaan maken. Dat is eigenlijk de enige weg.

   Ik hoor mensen wel eens zeggen dat de EU niet democratisch is omdat het volk er niet voor gekozen heeft. Nee, het volk heeft ook niet voor Nederland of Duitsland gekozen. Daarmee is Nederland niet ineens ondemocratisch.

   (in antwoord op Glorix)
   • Glorix

    Beste AT, het Europees “parlement” heeft geen enkele macht en is daarom het woord “parlement” onwaardig. Het is dus NIET gewoon een parlement zoals u beweert. Het is een fopspeen voor de bevolking niets meer, niets minder. De EU wordt bestuurd door ongekozen mensen die op geen enkele manier door de bevolking weggestuurd kunnen worden. Hoe noem je zo iets ?

    (in antwoord op AT)
    • Koper

     AT weet het waarschijnlijk niet of de soevereiniteitsoverdracht doet hem/haar niets. Het gaat in het leven om macht en geld. Dat eerste hebben wij als Nederlandse bevolking nu niet meer en dat laatste mogen we fijn gaan delen met de rest.

     (in antwoord op Glorix)
    • AT

     Er wordt, door ons gekozen parlementsleden, over beleid gedebatteerd en gestemd. Dat definieert een “parlement”; een volksvertegenwoordiging. Dat er vervolgens andere bestuurslagen zijn binnen de EU die niet democratisch zijn, inefficient en bijna dictatoriaal is een andere zaak, in die discussie zou ik het met u eens zijn. Het parlement is hetgeen wij als EU burgers moeten zien als ons middel om daar verandering aan te brengen.

     (in antwoord op Glorix)

Reacties niet toegestaan