Anti-Europa nu een grote kracht in Europa

De resultaten van de PVV vielen dan tegen, bijna overal elders rukten de anti-Europa partijen op.  Front National (Frankrijk), UKIP (Groot-Brittannië), Syriza (Griekenland), FPÖ (Oostenrijk) en de Vijf Sterrenbeweging (Italië) deden het zeer goed. Toch is het Europees parlement vooral gevuld met pro-Europa stemmen.

De eurosceptici blijven met iets minder dan 30 procent van de stemmen in het Europarlement ver achter bij de pro-Europese fracties van christen- en sociaal democraten, liberalen en groenen - samen goed voor ruim 70 procent van de zetels.

De EVP, de fractie waar ook het CDA bij hoort, verliest  (van 35,7 naar 28 procent), maar blijft  met 211 zetels de grootste fractie in het Europees Parlement. De EVP wordt gevolgd door de sociaal-democratische fractie (waarvan de PvdA deel uitmaakt). Zij krijgt naar verwachting 193 zetels, een licht verlies. De pro-Europese liberalen (VVD, D66) komen uit op 74 zetels (beperkt verlies). De Groenen (onder andere GroenLinks) 58 zetels (kleine winst).

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Goede zaak.

  Dat houdt de zaak in balans.

  Eurofielen een vrijbrief geven zonder belemmering is vragen om ellende.

 2. AT

  Hopelijk gaat het ook iets constructiefs opleveren. Ik ben erg pro, maar steun inhoudelijke kritiek altijd. Het is goed dat er in de EU wat zweet uitbreekt bij de anders comfortabel zittende politici, houdt ze scherp. De EU zoals deze nu geconstrueerd is werkt niet efficiënt en transparant genoeg.

 3. Meester Proper

  Hopelijk komt de onafhankelijkheid van Nederland hierdoor weer iets dichter bij.

 4. Glorix

  Jammer dat de nuance weer ontbreekt en daardoor ontspoort in stigmatiseren en wegzetten in extreme hoek: “Anti-Europa” klopt niet en moet “anti EU” zijn! Dat is een erg groot verschil dames en heren “journalisten” (kuch), want zoals u kennelijk niet beseft is de EU een ongekozen en ondemocratisch instituut dat echter wel de macht heeft wetten te maken. De bevoking kan de EU commissie niet kiezen noch afzetten en hoe heet zo iets dames en heren “journalisten” (kuch)?

  • martijnhoekstra

   Dus, minder macht naar het gekozen Europese parlement, minder macht naar de Europese commissie? Dat is precies wat de anti-EU partijen meestal niet willen.

   (in antwoord op Glorix)
  • Calhoun84

   De bevolking kan het nationale kabinet noch kiezen noch afzetten en hoe heet dan dan?

   (in antwoord op Glorix)
 5. Raymond de greef

  Je kunt niet spreken over democratie Nederland heeft 25 zetels ,tegen over 725 zetels in totaal ,dus onze stem stelt niets voor de grote landen domineren!
  Wie gisteren het commentaar van Bolkestijn heeft gehoord “met de uitspraak dat de Euro een mislukt project is” dit was geen uitspraak van een PVV maar VVD! Het is daar al bekend maar het geld en macht smaakt zo heerlijk!
  Het is nu wachten dat Frankrijk en Engeland de EU opblazen en wij weer baas zijn in eigen huis!

  • martijnhoekstra

   Arendskutteveen heeft ook niet echt een impact in de tweede kamer. Dat wil niet zeggen dat dat ondemocratisch is. Kleine landen zijn juist oververtegenwoordigd in deze verkiezingen vanwege de 6 basiszetels per land. Ook ondemocratisch, maar precies tegengesteld tot wat je zegt.

   (in antwoord op Raymond de greef)
   • malky

    Democratisch gekozen kabinetten die orders uitvoeren van een externe mogendheid, de definitie van vazalstaten.

    Gefeliciteerd, vanaf nu mag U buigen voor een politicus die door zijn eigen electoraat weggetrapt is, want daar heeft U voor gekozen.

    (in antwoord op martijnhoekstra)

Reacties niet toegestaan