Mickey met baard zorgt voor spanning in Egypte (godslastering door een muis)

Mickey Mouse kan een van de lonten zijn in het kruitvat van de Egyptische godsdiensttwisten. Een Egyptische telecommagnaat heeft zich de woede van islamitische hardliners op de hals gehaald met Mickey. Hij plaatste op het internet een cartoon van Mickey Mouse met een baard en een gesluierde Minnie Mouse. De ultraconservatieve salafisten menen dat de cartoon de islam belachelijk maakt.
De salafisten zijn online een campagne gestart en hebben de Egyptenaren opgeroepen de bedrijven van de telecommagnaat, Naguib Sawaris, te boycotten. Sawaris, die ook in de politiek actief is, staat een seculier Egypte voor. Hij heeft na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak een politieke partij opgericht die een scheiding van kerk en staat bepleit.
Enkele dagen nadat de cartoon was verschenen, verontschuldigde Sawiris zich op Twitter voor de afbeelding. 'Ik bied mijn excuses aan aan degenen die dit niet zien als een grap; ik vond het gewoon een grappig plaatje en bedoel het niet respectloos. Het spijt me', schreef hij.
Inmiddels hebben zeker vijftien salafistische advocaten een zaak aangespannen tegen Sawiris. Bovendien zijn op Facebook pagina's aangemaakt met namen als 'Wij haten je Mickey Sawiris'.  

 

Bron(nen):   BBC  Marokko.nl