Hoe groot is de kans op oorlog in Oekraïne?

Politiek
vrijdag, 21 januari 2022 om 21:08
welingelichtekringen header 1
Spierballentaal uit zowel Rusland als de VS doet vrezen voor een oorlog om Oekraïne. Maar hoe groot is die kans echt? Experts denken bij NU.nl dat het hooguit een kleine aanval zal worden.
Naar schatting bevinden zich 100.000 tot 120.000 Russische militairen aan de grens met Oekraïne. Om het hele land te bezetten is dat te weinig. Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden: "Als Rusland al een interventie uitvoert, wordt het een kleine. Met 100.000 man kan je niet zoveel. Het ligt het meest voor de hand dat ze dan verder uitbreiden in de Krim, zodat dat gebied helemaal in Russische handen valt. Dat zou een enorme klap voor Oekraïne zijn."
"Rusland kan een oorlog tegen Oekraïne wel winnen, maar ze kunnen niet het hele land bezetten. Daarvoor is 100.000 te weinig", meent ook Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Oekraïne is niet meer het makkelijk te overrompelen slachtoffer. Er is sinds 2014 stevig getraind en ook meer materieel ingevlogen. Het Oekraïense leger telt ongeveer 255.000 eenheden en 2.500 tanks, dat is geen kleine tegenstander."
Daarnaast speelt mee dat de Russen niet zitten te wachten op oorlog. "De militairen en het volk van Rusland zijn als de dood om in conflict te raken met de VS of de NAVO", aldus De Wijk. "Dat zien ze helemaal niet zitten, ze denken niet dat ze dat kunnen winnen."
Van Koningsbrugge: "De gemiddelde Rus heeft momenteel wel iets anders aan het hoofd dan oorlog in Oekraïne. Veel Russen zien liever dat Poetin meer aandacht besteedt aan de toenemende inflatie en de slecht draaiende economie."