Minister Hoekstra roept Nederlanders op: Ga weg uit Oekraïne

Politiek
zaterdag, 12 februari 2022 om 13:20
welingelichtekringen header 1
De situatie in Oekraïne is zo dreigend geworden dat minister Hoekstra Nederlanders oproept om zo snel mogelijk uit Oekraïne te vertrekken.
In een persbericht meldt de minister van Buitenlandse Zaken: "De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd. In overleg met de verschillende bondgenoten neem ik nu deze stap en roep alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten."
Slechts een minimale bezetting van de Nederlandse ambassade blijft aanwezig. Voor het hele land is een rood reisadvies van kracht. Duitsland en België komen vandaag met hetzelfde advies. Onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken riepen eerder hun burgers al op uit Oekraïne te vertrekken.
De Verenigde Staten zijn zaterdag begonnen met de evacuatie van medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Kiev. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat wegens de oplopende spanningen in Oekraïne alle niet-essentiële medewerkers het land zullen verlaten. Vanaf zondag wordt de consulaire dienstverlening in de Oekraïense hoofdstad gestaakt.
In Lviv, in het westen van Oekraïne, houdt de ambassade een klein kernteam voor noodgevallen.