Video-archief onthult beelden van Ghadaffi’s brute regime

In Libië lopen de beulen van Ghadaffi nog steeds vrij rond. Een ervan is Huda Ben Amer, een fanatiek aanhangster van de Libische leider en tot de revolutie burgemeester van Benghazi. Haar adoratie ging zover dat ze tegenstanders van het regime opknoopte voor het oog van de tv-camera's. Dat deed ze op 15 juni 1984 ook met de 30-jarige Sadiq Hamid Shwedi die werd beschuldigd van deelname aan een complot tegen Ghadaffi. Hij verscheen in een stadion in Benghazi voor een volkstribunaal. Onder het publiek zaten duizenden schoolkinderen, speciaal voor de gelegenheid naar het stadion gebracht. Shwedhdie, die zijn aanklagers smeekte hem te laten leven nadat hij medeplichtigheid had bekend, werd ter dood veroordeeld. De toeschouwers werden gedwongen te juichen, opgejut door een vrouw in olijfgroen uniform met gebalde vuisten: Huda ‘de beul’. Zij zal korte tijd later helpen om hem op te hangen, nog steeds live in de uitzending. Ze houdt zijn benen in bedwang terwijl de jongeman met zijn laatste krachten tegenspartelt.

De video-opname van Shwehdi’s executie, nu in het bezit van Human Rights Watch, is mogelijk bewijsmateriaal in een later proces tegen Ben Amer en haar handlangers.
'Deze openbare terechtstelling vormde het begin van een zeer brute periode', zegt de Belgische directeur noodoperaties Peter Bouckaert tegen The Guardian. Destijds werden er 2000 mensen gearresteerd, waarvan er 12 in het openbaar werden opgehangen. Andere executies werden op de staatstelevisie uitgezonden en soms veelvuldig herhaald.
Hoewel misdaden tegen de menselijkheid niet verjaren, heeft het ICC over deze oude zaken geen bevoegdheid, zegt Bouckaert. 'Ze worden dus een zaak van de Libische justitie, als Ghadaffi's regime valt’.

Bron(nen):   The Guardian