Utøya: lekke politieboot zorgde voor vertraging

Omdat een overbeladen politieboot bijna zonk en besloten werd om te wachten op een ​​speciale gewapende anti-terrorisme eenheid kwam de Noorse politie pas 1 uur na de eerste melding aan op het eiland Utøya.

Er is veel kritiek op het late optreden van de politie, maar volgens politiechef Sissel Hammer duurt het nu eenmaal enige tijd voor de speciale Delta eenheid kan uitrukken. 'Zij moeten eerst ingelicht worden, waarna zij zich in beschermende kleding moeten hijsen, bewapenen en naar het eiland moesten reizen', verklaarde hij.

Ze hadden ook gebruik kunnen maken van een helicopter, maar die bevond zich op dat moment op 50 tot 60 km afstand van Oslo.

Critici binnen de Noorse politie klagen al langer over de slechte bereikbaarheid van de Delta eenheid. Uiteindelijk bereikten de agenten Utøya door recreatieboten op te eisen.

Volgens bronnen binnen de Noorse politie vindt er op dit moment een hevige discussie plaats over het politieoptreden. Hadden de als eerste gewaarschuwde politieagenten in actie moeten treden zonder op de Delta eenheid te wachten?

Bron(nen):   Reuters