Albayrak in NRC: ‘Verbaal geweld tegen allochtonen gevolg van Wilders’ uitspraken’

Het verbaal geweld dat allochtonen in Nederland over zich heen krijgen is een direct gevolg van de uitspraken van Geert Wilders. Dat zegt Nebahat Albayrak, de nummer twee van de PvdA en voormalig staatssecretaris van justitie, in een interview met NRC Handelsblad.
Albayrak zegt in het interview dat Wilders valse verwachtingen wekt in zijn verkiezingsprogramma. Veel van zijn voorstellen zijn niet uitvoerbaar in een rechtsstaat.
“Sommige kiezers begrijpen dat, die zullen genoegen nemen met een afgezwakte vorm van zijn programma. Maar er zijn ook kiezers die dat niet doen. Waar dat toe leidt zie je op internetfora: daar lusten de honden geen brood van. Allochtonen – moslims in het bijzonder – krijgen bakken verbaal geweld over zich heen. Hoe vaak ik geen beledigende mails en bedreigingen krijg. ‘Al-Qaeda-kuthoer’, dat soort zaken. Ik beschouw deze ontwikkeling als een direct gevolg van de uitspraken van Wilders. Er zijn mensen die denken dat wat hij roept gerealiseerd kan worden. Op dat punt zal hij duidelijkheid moeten geven.”

Albayrak reageert ook op het essay van Bas Heijne dat eerder deze woensdag in de NRC stond. Volgens Heijne dwingen de aanslagen van de radicaal-rechtse Breivik Geert Wilders tot duidelijkheid.
Albayrak: “Ik ken Wilders redelijk goed. Hij zal aanslagen als die van Breivik nooit vergoelijken. Wilders is voor de democratische oplossing. Maar daar zit hem nou juist de moeilijkheid: zijn ideologie kun je in ons democratisch bestel niet verwezenlijken.”

Het Kamerlid zegt verder dat Wilders zijn ideologie op sommige individuen een “onvoorspelbare uitwerking” kan hebben: “Het is terecht dat Wilders de daden van Breivik verre van zich werpt. Maar om nou te zeggen dat er geen enkel verband is tussen zijn ideologie en de ideeën van de Noor: nee.”

Bron(nen):   NRC