Ernst Kuipers: ‘Extra ic-bedden gaan niet helpen’

Waar de landen om ons heen afgelopen december open konden blijven, ging Nederland de zwaarste lockdown van Europa in. Toch vindt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers niet dat we meer ziekenhuisbedden nodig hebben.

"Duitsland is een land met veel meer ziekenhuisbedden. Maar ze moesten op allerlei momenten vergelijkbare maatregelen nemen. Als het virus exponentieel groeit, koop je met meer bedden maar een paar dagen tijd,” aldus Kuipers in NRC.

Extra bedden? "Dat is het láátste waar je op moet inzetten. Ik hoor mensen veel praten over het ophogen van onze dijken. Alsof als de dijken maar hoog genoeg zijn we ons nergens meer zorgen over hoeven te maken. Mijn antwoord is: dat gaat niet helpen. Je kunt de capaciteit niet zodanig ophogen dat je bij een volgende golf of pandemie dit soort maatregelen niet meer hoeft te nemen.”

De maatregelen waren er niet om de zorg te ontlasten, maar om te zorgen dat iedereen nog toegang had tot zorg, legt Kuipers uit. Uiteindelijk vindt de minister dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor het openhouden van de samenleving. "Je doet het gezamenlijk. Je wilt kijken wat iedereen kan doen. Het kan niet meer alleen iets van het kabinet of de minister van Volksgezondheid zijn.”

Toch sluit hij een nieuwe lockdown niet uit. "Het is absoluut denkbaar dat we in een negatiever scenario komen. Dan kun je geen maatregelen uitsluiten.”