Mariko Peters: Ik heb integer gehandeld

Het in opspraak gekomen Kamerlid Mariko Peters erkent dat ze als diplomaat in 2005 zakelijker had moeten opereren bij het beoordelen van een subsidieaanvraag van haar minnaar Robert Kluijver. In een interview met NRC Handelsblad reageert ze voor het eerst uitvoerig op de beschuldigingen over belangenverstrengeling en mogelijke medeplichtigheid aan kinderontvoering nadat HP/De Tijd daar vorige week over schreef.
In het interview zegt ze dat ze “integer” heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten.
Peters noemt de uitgelekte persoonlijke e-mails tussen haar en Kluijver genant. “Als je de mailtjes zo leest, dan denk ik ook: ja, die toon is wel heel informeel. En nee, het is zeker niet de paus die daar aan het woord is.”
Ook zegt ze te begrijpen dat er ophef is ontstaan: “Toen ik dit weekeinde kennis nam van de e-mails die ik zes jaar geleden heb verstuurd, was ik enorm gegeneerd. Koffie drinken en praten over een culturele instelling met een man die later mijn partner werd – dan denk je natuurlijk: dat had wel wat zakelijker gemogen. Maar ik weet dat ik destijds integer heb gehandeld.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en de partijvoorzitter betreuren in een verklaring de situatie die is ontstaan, maar zien geen reden om aan de integriteit van Peters te twijfelen. De partij ziet het onderzoek van Buitenlandse Zaken met vertrouwen tegemoet. 'Onze partij baseert zich in de politiek graag op feiten en doet dat ook als het onszelf raakt. Zoals nu.’

Bron(nen):   NRC