NAVO-experts: Binnen een week verovert Rusland groot deel Oekraïne inclusief Kiev

Rusland heeft binnen een week een groot deel van Oekraïne, inclusief de hoofdstad Kiev onder controle volgens top-experts van de NAVO. Alleen het westelijke deel van Oekraïne, waaronder de stad Lviv, zal dan nog onder Oekraïens bevel vallen.

Het oosten en het zuiden van het land, inclusief de havens aan de Zwarte Zee, zullen waarschijnlijk snel door Rusland worden ingenomen. Dat melden ingewijden aan Business Insider.

De Russische invasie stuitte de eerste twaalf dagen op onverwacht veel weerstand, maar de opmars vordert gestaag en op het moment hebben zich grote aantallen militairen en militair materieel rondom Kiev verzameld. President Volodimir Zelenski en burgemeester Vitali Klitsjko geven aan zich tot de laatste snik te gaan verdedigen, desnoods door man-tegen-man-gevechten in de straten van de hoofdstad.

Russische troepen zijn ook ver gevorderd met hun doel de volledige controle te verkrijgen over twee steden ten noorden van Kiev, te weten Irpin en Bucha. Deze steden liggen slechts een paar kilometers verwijderd van de noordwestelijke buitenwijken van de hoofdstad.

Verder focust het Russische leger zich op de oostelijke buitenwijken van de stad. Volgens Vadim Denisenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, hebben de Russen een stevige troepenverzameling op touw gezet op routes naar Kiev. “We gaan ervan uit dat de strijd om Kiev de belangrijkste strijd van de komende dagen is”, oordeelde hij zondag tijdens een live tv-uitzending.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, meldde op Telegram dat de stad alle middelen aan het verzamelen is voor zijn verdediging. De oud-bokskampioen heeft verschillende controleposten in de buitenwijken en aan de grenzen van de stad geïnspecteerd. Hij geeft aan dat de Oekraïense veiligheidstroepen vastbesloten zijn om elke aanval van de Russische agressor af te slaan.

Bron(nen):   Business Insider