NRC: Gonçalves concurrentie voor minister Donner? #geendonnermaargonçalves

Gisteren maakte bij zomergasten Lilian Gonçalves-Ho Kang You veel indruk op de kijkers. Zij is jurist en mensenrechtenactivist, sinds februari 2009 al ‘gewoon’ lid van Raad van State. En Surinaams. Tot nu toe viel steeds de naam van Piet Hein Donner als mogelijke nieuwe vicepresident van de Raad van State. Begin 2012 vertrekt Herman Tjeenk Willink als vicepresident, de functie die ook wel ‘onderkoning van Nederland’ wordt genoemd. Maar tijdens de uitzending ontstond een soort actie om Goncalves te nemen in plaats van Donner. 
„Zit hier niet de goede opvolger van Tjeenk Willink? #zg11”, zette oud-journaliste Wouke van Scherrenburg gisteravond op berichtensite Twitter, nog tijdens de uitzending. Andere twitteraars namen haar idee direct over. Het leverde Gonçalves zelfs een eigen hashtag op: #geendonnermaargonçalves.

Sinds 1983 woont en werkt Gonçalves in Nederland, omdat ze zich in Suriname niet langer veilig voelde. Haar echtgenoot werd vermoord tijdens het Bouterse-regime begin jaren tachtig. Ze was in Nederland onder meer voorzitter van Amnesty International Nederland en vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling.