#Staatsontvoeringen: Peter Pannekoek gaat viraal met term voor 1115 uithuisgeplaatste kinderen in toeslagenaffaire

Peter Pannekoek muntte bij Dit was het nieuws deze week de term staatsontvoeringen voor de 1.115 ten onrechte uit huis geplaatste kinderen in de toeslagenaffaire. #staatsontvoeringen is sindsdien trending op social media.

Deze week maakte Pieter Omtzigt bekend dat er nog steeds 1115 kinderen niet teruggekeerd zijn naar hun ouders, nadat ze ten onrechte uit huis geplaatst zijn, omdat hun ouders slachtoffer waren in de toeslagenaffaire.

Peter Pannekoek zegt daarover in het satirische actualiteitenprogramma: "Of wij beseffen niet hoe erg het is. Of we beseffen het ergens wel, maar willen het niet zien, omdát het zo erg is."

Hij noemt het 'mindblowing'. "Als er morgen één kind wordt ontvoerd, staat het land in lichterlaaie. En van de (minimaal) 1115 toeslagenkinderen is er nog niet eentje terug. Er zit een team op, er wordt hard aan gewerkt, zegt men dan. Stel, er zit een team van vijftig man. Dan moet het die mensen toch wel lukken om per week één kind terug te geven?”

Pannekoek: "Het is niet alsof die ouders zeggen: ‘Ik heb deze week geen tijd, laat dat kind nog maar even zitten’. Wat is dit voor waanzin?”

Op social media wordt onthutst gereageerd. "Dus ik kom er nu pas achter dat van de 1115 uit huis geplaatste kinderen er nog geen één is herenigd is met zijn ouders? Zes maanden nadat het nieuws naar buiten is gekomen. Waanzin echt. Rutte, spreek je ambtenaren aan en stop deze staatsontvoering,” klinkt het onder meer.

Een ander reageert: "Dit is mede te danken aan de kiezers die op #VVD, #D66, #CDA & #ChristenUnie gestemd hebben. Door hen is er een Rutte 4 ontstaan. Door hen blijft dit doorgaan."

Ook Pieter Omtzigt, die de hele affaire blootlegde, nam de term staatsontvoeringen over.