Verkiezingen: Het lukt de anti-islam beweging in Duitsland nog steeds niet

"Veel mensen denken precies zoals ik," zei ex-bankier Thillo Sarazin gisteren nog maar eens in een verhit debat op het Duitse ZDF. Hij veroorzaakte een storm in Duitsland met een boek waarin staat dat Duitsland onder de voet zal worden gelopen door de islam. Velen zijn het met hem eens, denkt hij. En dat is zo: steeds meer Duitsers denken dan hun land door de islam in moeilijkheden wordt gebracht. Maar politiek maakt de anti-islambeweging helemaal niets klaar. In Berlijn woedt momenteel de verkiezingsstrijd voor 18 september. Er doet ook een anti-islam partij mee, 'Pro Deutschland'.  Zou juist in Berlijn, met een zeer grote Turkse gemeenschap en veel ontevreden Heinrichs en Ingrids, moeten aanslaan.
De partij haalde alles uit de kast, beschikte kennelijk over veel geld, kreeg steun van de Vlaamse radicalen van Vlaams Belang, van de Oostenrijkse FPO en van de Teaparty (niet van de PVV), maar heeft zo weinig aanhang dat het percentage niet eens valt te meten.

De gevestigde politiek, die zich doodschrok toen het anti-islamboek van Sarazin vorig jaar een megahit werd, hoopt dat de bui is overgedreven.
Totdat in Duitsland iemand komt die de onvrede bindt. Zoals in Nederland gebeurde met de komst van Fortuyn. Dan kan Duitsland heel snel een heel ander land worden, want de anti-islam gevoelens nemen volgens de peilingen niet af, maar toe.

Bron(nen):   Der Spiegel (Engels)  Der Stern