Omtzigt over bergen Russisch geld in Nederland: “Oligarchen zijn met rode loper binnengehaald”

Of het nu gaat om de evacuaties uit Afghanistan, de gasbevingen in Groningen, de toeslagenaffaire of de Russische sancties: de Nederlandse overheid reageert traag. Trager dan in andere landen. Kamerlid Pieter Omtzigt ontleedt in de Volkskrant haarfijn waar de problemen zitten.

Omtzigt ziet drie moeilijkheden. "We hebben een probleem met de middellange planning, omdat we vaak niet weten waar we naartoe willen. Dan doen we heel lang niks en komen we ineens in actie, terwijl je een aantal dingen goed had kunnen voorbereiden. Tweede probleem is onze poldermentaliteit. Die werkt misschien wel in de dagelijkse realiteit, maar minder in crisissituaties omdat er veel te veel mensen bij betrokken zijn. En ten derde zijn wij in Den Haag er meester in om ervoor te zorgen dat je niet precies kunt vaststellen wie ergens voor verantwoordelijk is." Vooral Rutte is daar goed in. "De premier stapt bij zaken van nationaal belang wel naar voren, maar als er verantwoording moet worden afgelegd is dat altijd door de minister."

Zuidas
Dat Nederland zo traag is met de uitvoer van de Russische sancties is pijnlijk, juist omdat er op de Amsterdamse Zuidas zoveel Russisch geld zit. Hoe dat daar gekomen is, weet Omtzigt wel. "In 2013 ben ik heel hard tekeergegaan, samen met Jesse Klaver, toen ik zag dat de Nederlandse ambassade in Kiev actief oligarchen aan het werven was om hun geld naar de Zuidas te brengen. De Russische oligarchen zijn niet per ongeluk via de achterdeur naar binnen gekomen maar met de rode loper door de voordeur. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men het makkelijker vindt om met het volle gewicht op toeslagenouders te gaan zitten die wel in hun recht staan, dan op oligarchen op de sanctielijst."

De rijke Russen hebben nu 36 dagen de tijd gehad om hun geld weg te sluizen. Dat kwam volgens het kabinet, omdat er een probleem was met de AVG (de privacywet). "Dus Russische oligarchen worden beschermd door de AVG terwijl belastinggegevens van u en van mij met veertig verschillende overheidsinstellingen uitgewisseld worden. En terwijl we bij de Belastingdienst zwarte lijsten hadden waar 300.000 burgers op stonden, die met iedereen zijn uitgewisseld. Dit kan echt niet."

Bron(nen):   De Volkskrant