Top-expert: ‘Hitler was altijd al wie hij was. Poetin is een andere persoon geworden’

Ja, Europa heeft te weinig gedaan om Rusland tegen te houden de afgelopen jaren, maar nee, het continent kon niet zien aankomen waar Poetin toe in staat is. Dat zegt Robert Kaplan in de Volkskrant.

De Amerikaan schreef zeker twintig boeken over nijpende geopolitieke kwesties en is oud-adviseur van het Pentagon. Volgens hem was Europa niet de enige die het Russische gevaar te laat inzag. "Poetin wordt nu vaak vergeleken met Hitler. Ze noemen hem een fascist en zeggen: waarom zagen onze leiders en intellectuelen dit niet aankomen? Ik snap die vraag, maar toch denk ik dat er een belangrijk verschil bestaat tussen de twee. Hitler was namelijk altijd al wie hij was. Hij schreef Mein Kampf aan het begin van de jaren twintig, ver voordat hij aan de macht kwam; het was dus altijd al duidelijk waarin hij geloofde en wat hij wilde doen. Het was moeilijk Hitler verkeerd te interpreteren."

Kaplan legt uit in de krant: "In het geval van Poetin is dat anders omdat zijn persoonlijkheid lijkt te zijn geëvolueerd. Hij is nu echt een andere persoon dan twintig jaar geleden. In het vroege begin was hij nog een soort hervormer, inmiddels is hij vooral een voorvechter van een soort mystiek Russisch nationalisme. Daarom kun je niet zeggen dat politici die dit niet zagen aankomen, tekort zijn geschoten. Net zoals je de mensen die tot een paar weken geleden in de veronderstelling leefden dat hij Oekraïne nooit zou binnenvallen, niets kwalijk kunt nemen."

NAVO
De schrijver roemt de NAVO. Sinds de invasie zijn we allemaal erg onder de indruk van de eenheid binnen de NAVO. Lange tijd ging het namelijk precies de andere kant op binnen het bondgenootschap. Juist daarom denk ik dat Poetins invasie een geopolitieke en strategische fout was. Zijn uiteindelijke doel was altijd om verdeeldheid binnen het Westen te zaaien. Dat ging lange tijd erg goed, maar op het moment dat hij Oekraïne binnenviel, werd hij in een klap een militair gevaar, met als gevolg dat alle NAVO-landen zich weer herinneren waarom het instituut in 1949 werd opgericht: de wereld verdedigen tegen Rusland."

Bron(nen):   De Volkskrant