Macron of Le Pen? Franse verkiezingen nog geen gelopen race

Lange tijd leek het erop dat de Franse president Emmanuel Macron de verkiezingen op zijn sloffen zou winnen. Maar een dag voor de verkiezingen wordt het toch nog razend spannend.

In Frankrijk zijn de linkse partijen nog kanslozer dan in Nederland. De strijd wordt uitgevochten door Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen. Even leek de nog rechtsere Éric Zemmour een kans te maken, vooral omdat immigratie een belangrijk thema is in Frankrijk, maar hij blijkt toch te radicaal voor de gemiddelde Fransman. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon zou eventueel nog wel een rol kunnen spelen. "Hij spreekt mensen aan die hun onvrede willen laten zien", zegt correspondent Eveline Bijlsma bij RTL Nieuws.

Maar de grootste kans is dat Le Pen en Macron de tweede ronde van de verkiezingen gaan halen. Volgens de peilingen staat Macron daarbij op 52 procent en Le Pen op 48 procent van de stemmen. Dat de uitslag zo close lijkt te worden komt onder meer doordat Macron nauwelijks campagne heeft gevoerd. "Macron steeg flink in de peilingen nadat de Russen Oekraïne waren binnengevallen. De Fransen waren tevreden over hoe hun president deze crisis aanpakte. Maar nu de eerste angst en ongerustheid zijn weggeëbd, zien ze ook dat hij nauwelijks campagne heeft gevoerd. En hij heeft impopulaire voorstellen gedaan, zoals het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 65", zegt Bijlsma.

Marine Le Pen heeft daarentegen de wind in de zeilen. "De voorvrouw van het Rassemblement National (voorheen Front National) heeft wekenlang een campagne gevoerd die dichtbij de Fransen staat. Ze is niet gaan inhakken op tegenstanders, maar is het land doorgegaan en heeft selfies gemaakt. En ze heeft het veel over koopkracht gehad."

"In de eindsprint profiteert ze van strategische stemmers. Die gaan toch voor haar in plaats van Zemmour omdat zij meer kans maakt. Hij is overigens ook degene die haar imago milder maakte door zijn extreme standpunten."