Wie moet Ploumen opvolgen? De tien belangrijkste kandidaten

Nu Lilianne Ploumen is vertrokken moet de PvdA snel op zoek naar haar opvolger. Een duidelijke voorkeur was er niet toen Ploumen aantrad twee jaar geleden en is er nu nog steeds niet. Wel zijn er zeker tien potentiële nieuwe fractievoorzitters.

Het NRC noemt uiteraard Attje Kuiken, Khadija Arib, Henk Nijboer en Ahmed Aboutaleb, maar ook nieuwkomers Kati Piri (43) en onderwijswoordvoerder Habtamu de Hoop (23). En natuurlijk Frans Timmermans. Dan is er nog wethouder Marjolein Moorman (48), die in Amsterdam de PvdA weer de grootste wist te maken. Tenslotte zijn er nog de outsiders directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters en oud-partijleider Lodewijk Asscher.

EenVandaag peilde onder 3000 PvdA-kiezers aan wie zij de voorkeur geven. Voor nu vinden zij Attje Kuiken of Khadija Arib het meest geschikt, maar als er verkiezingen zijn willen ze Ahmed Aboutaleb als lijsttrekker. Bijna 80 procent noemt de Rotterdamse burgervader het meest geschikt. Op de tweede plaats staat Frans Timmermans. Zes op de tien zien hem graag als nieuwe lijsttrekker.