Persconferentie MeToo-affaire ‘zeer beschadigend’ voor Kaag: ‘Vertrouwen in haar is gekelderd’

D66-leider Sigrid Kaag kwam vanmiddag eindelijk met uitleg over de MeToo-affaire binnen haar partij. Politiek verslaggever Fons Lambie van RTL is niet onder de indruk. "Na zes dagen met nul uitleg was dit een pijnlijke persconferentie."

De zaak draait om partijprominent Frans van Drimmelen die een medewerker van D66 nadat hun relatie uitging, maandenlang stalkte en bedreigde. Vanmiddag gaf Sigrid Kaag samen met partijvoorzitter Victor Everhardt tekst en uitleg. Lambie zegt daarover: "Er waren excuses en spijt, maar ook raadselachtige antwoorden. Kaag wist niet meer van eerdere sms'jes met het slachtoffer, heeft geen contact opgenomen en er komt geen nieuw onderzoek. En waarom deze uitleg zo lang moest duren, kon niemand verklaren."

Kaag komt er niet goed uit. "Dit is zeer beschadigend voor Sigrid Kaag," aldus Lambie. "In peilingen is het vertrouwen in haar gekelderd. Kaag liet zich altijd voorstaan op moreel leiderschap, op nieuw leiderschap. Daar bouwde ze haar hele campagne omheen. Juist daarom is haar afwachtende houding de afgelopen jaren en het zwijgen van deze week zo beschadigend. Ook voor de partij blijft het pijnlijk: D66 eiste in 2018 een MeToo-onderzoek in de politiek, Kaag en andere D66-politici pleiten ferm voor vrouwenrechten en de belangen van slachtoffers. Dan moet je dit in je eigen vereniging goed hebben geregeld."

Bron(nen):   RTL Nieuws