Boris Johnson wordt langzaam gewurgd door zijn partij

De corona-epidemie duur voor Johnson nog heel lang voort. Gisteren besloot het Lagerhuis dat er een officieel onderzoek komt of Johnson gelogen heeft in het Parlement. Het antwoord op die vraag kent iedereen: hij heeft diverse keren gelogen. Hij heeft bij hoog en bij laag beweerd dat in Downing Street iedereen zich keurig aan de corona-regels heeft gehouden. Daar klopt weinig van: de politie is nog altijd bezig uit te zoeken hoeveel feestjes er waren.

Johnson had kunnen aftreden toen bewezen werd dat hij zich niet heeft gehouden aan de regels die hij zelf uitvaardigde. Maar dat deed hij niet. En zijn partijgenoten durfden hem niet af te zetten. Maar ze wilden hem ook niet zomaar vergeven. En dus wordt de afbraak van Johnson een slijtageslag. Al maanden ligt hij onder vuur. Gisteren werd duidelijk dat daar nog vele weken bijkomen. Want er staat Johnson nog een reeks beproevingen te wachten.

  1. de politie gaat door met boetes uitdelen voor het bijwonen van illegale feestjes
  2. Als de politie klaar is wordt het officiële onderzoek gepubliceerd gedaan door een hoge ambtenaar Sue Gray. Het zou voor Johnson onprettige verrassingen bevatten.
  3. Als Johnson dat nog altijd aan een draadje bungelt komt er een onderzoek van een commissie van 7 parlementsleden naar de affaire. De commissie kan getuigen horen onder ede en documenten opeisen.

En al die tijd wordt Johnson verder beschadigt. Nu al denkt 80 procent van de Britten dat hij een leugenaar is.