“Ik zal er alles aan doen een ​​ derde wereldoorlog te voorkomen”

De Duitse Kanselier Olaf Scholz wordt al weken zwaar bekritiseerd vanwege zijn aarzelingen voldoende Oekraïne te steunen. In Der Spiegel verdedigt Scholz zich nu tegen de aantijgingen.

Olaf Scholz denkt dat vrede in Oekraïne alleen mogelijk is als de Russische troepen zich terugtrekken. "Er moet een staakt-het-vuren komen, de Russische troepen moeten zich terugtrekken"Een vredesakkoord moet Oekraïne in staat stellen zichzelf te verdedigen. “We zullen ze zo uitrusten dat hun veiligheid gegarandeerd is. En we zijn beschikbaar als waarborg voor die vrede. Er zal geen gedicteerde vrede komen zoals Poetin lange tijd in gedachten had."

De bondskanselier verdedigde het Duitse standpunt over wapenleveringen: "We hebben antitankwapens, luchtafweer, munitie, voertuigen en veel materiaal uit de voorraden van de Bundeswehr geleverd, die Oekraïne direct kan gebruiken in zijn defensieve strijd.

Scholtz zegt dat Duitsland dus wel degelijk veel wapens heeft geleverd aan Oekraïne. Maar hij wil ook voorzichtig zijn. Voor hem blijft de eis in het conflict dat de NAVO geen partij wordt in de oorlog: “Ik zal er alles aan doen om een ​​escalatie te voorkomen die leidt tot een derde wereldoorlog. Er mag geen kernoorlog komen', 

Bron(nen):   Der Spiegel