Tony Blair verdient heel veel geld

In Groot-Brittannië rijzen steeds meer vragen over het lucratieve zakendoen van oud-premier Tony Blair. Volgens The Sunday Telegraph heeft Blair een 'Byzantijns' netwerk van bedrijven en goede doelen en is hij tussenpersoon voor grote banken en andere zwaargewichten in het Midden-Oosten en in Afrika. Ondertussen probeert hij met zijn imago van voormalig staatsman vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen. Blair verdient met zijn activiteiten naar verluidt meer dan 7 miljoen pond per jaar.

In zijn rol als Midden-Oostengezant zou Blair bovendien buiten de bepaalde gedragscode opereren, schrijft The Independent naar aanleiding van een documentaire die vanavond op het Britse Channel 4 wordt uitgezonden. Volgens het programma Dispatches combineert Blair zijn advieswerk voor de Amerikaanse zakenbank JP Morgan en de US Bank met zijn onbetaalde post in Jeruzalem, waar hij zich inspant voor de voorbereiding op een toekomstige Palestijnse staat. Ook adviseert hij de verzekeringsgroep Zurich Financial, terwijl zijn bedrijf Tony Blair Associates een overeenkomst van 27 miljoen pond tekende voor het adviseren van de Koeweitse overheid.

Ze behoren tot een reeks van wereldwijde zakelijke belangen die Blair een geschat vermogen van 20 miljoen pond hebben opgeleverd sinds hij Downing Street 10 in 2007 verliet. Maar de uitspraken van een hoge Franse diplomaat, Anis Nacrour, die Blair adviseerde over veiligheid, hebben geleid tot twijfels over de publieke verantwoording van de voormalige Labour-leider. Volgens de diplomaat is er geen enkele gedragscode op Blair van toepassing in zijn functie als speciale gezant van het Kwartet, de diplomatieke organisatie die de VS, de VN, de EU en Rusland in het Midden-Oosten vertegenwoordigt. "Ik denk dat hij zijn eigen regels maakt, afhankelijk van de meer dan 10 jaar ervaring die hij heeft als voormalig minister-president”, zegt Nacrour.

Bron(nen):   The Independent  Sunday Telegraph