Tussen de Bulgaren en hun zigeuners gaat het helemaal fout

Al dagen lang zijn er in Bulgarije gevechten en onlusten tussen Bulgaren en roma-zigeuners. Veel Bulgaren zijn er van overtuigd dat als de roma's nou maar niet bestonden hun  land en zijzelf er een stuk beter voor zouden staan en daarom worden zigeuners in elkaar geslagen en huizen van zigeuners in brand gestoken.
Aanleiding is een verkeersongeluk waarbij - vermoedelijk - een zigeuner de bestuurder was van een auto die een jonge Bulgaar doodreed om daarna door te rijden. Het gerucht ging dat de dader een neefje was van de meest beruchte zigeunerleider, een man die rijk is maar geen belasting betaalt, die niet werkt, maar wel veel bezit, kortom een roverhoofdman, in de ogen van de Bulgaren.

Van de bevolking van Bulgarije is 5 % Roma, en 10 % moslim. Voor een deel overlapt dat elkaar: een deel van de zigeuners zijn moslim.
De gedachte heerst onder werkloze Bulgaren zonder toekomst dat het allemaal beter zou zijn als die 5 %  er niet was, en die 10 % ook niet.
Der Spiegel spreekt van een 'vergeten burgeroorlog'. Dat is mogelijk een wat groot woord, maar dat economische malaise de behoefte heeft opgeroepen aan zondebokken is wel duidelijk.

Bron(nen):   Time  Wall Street Journal  Der Spiegel