Ministerie verhinderde uitbreiding IC’s tijdens pandemie

Het ministerie van Volksgezondheid - toen nog onder leiding van Hugo de Jonge - heeft ziekenhuizen midden in de coronacrisis ontmoedigd om hun intensive care uit te breiden, meldt NRC. . Sommige ziekenhuizen zouden zelfs het advies hebben gekregen bedden te "schrappen".

De belangrijkste twistpunten tussen het ministerie en de ziekenhuizen waren de vergoeding voor de IC-bedden en de voorwaarden waaronder de extra capaciteit moest worden geregeld.

Na de eerste golf, in juni 2020, maakte VWS een half miljard euro vrij voor uitbreiding van IC's en per ziekenhuis werd afgesproken hoeveel bedden er op de afdeling bij zouden komen. Het totale aantal zou zo stapsgewijs groeien van 1000 naar 1700 bedden.

Volgens NRC blijkt uit een reconstructie dat Haagse ambtenaren zich daarna zodanig fixeerden op de afgesproken getallen, dat ziekenhuizen die in de maanden daarna meer wilden uitbreiden daarin financieel niet werden gesteund. Zo zou het ministerie een vergoeding hebben afgewezen voor twee ziekenhuizen in Amsterdam die in december 2020 hun IC moesten uitbreiden vanwege de toestroom van patiënten.

Minstens vier ziekenhuizen kregen in december 2020 het advies bedden te "schrappen', terwijl het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op dat moment adviseerde het aantal bedden uit te breiden.

NRC schrijft dat het ministerie vorige maand om een reactie is gevraagd, maar dat het departement niet in staat was antwoord te geven op de vragen, "als ze überhaupt al zijn te achterhalen", zei een woordvoerder.

Bron(nen):   NRC