Wat gaat er met Gathafi’s lichaam gebeuren?

De Libische autoriteiten zijn van plan Muammar Gathafi in het geheim te begraven. Maar ambtenaren in Tripoli wisten vanochtend nog steeds niet waar dat zou moeten gebeuren, meldt de BBC. Zo wordt er gespeculeerd dat hij, net als Osama bin Laden, op zee wordt begraven om te voorkomen dat zijn graf een gewijde plek wordt.
Gathafi's lijk is van Sirte naar Misrata overgebracht. Daar ligt hij voor enkele dagen in een koelcel, op last van Ali Tarhouni van de Nationale Overgangsraad, "zodat iedereen weet dat hij dood is".

Omtrent Gathafi’s dood rijzen ondertussen steeds meer vragen. Wat gebeurde er precies nadat hij uit de betonnen buis waar hij zich had verstopt was gehaald? De autoriteiten hebben ontkend dat hij is geëxecuteerd, maar in het hoofd is geschoten tijdens een vuurgevecht tussen Gathafi-loyalisten en de NTC-strijders. Maar uit videobeelden blijkt dat hij door de straten is gesleurd.
Een ander lid van de Nationale Overgangsraad, Mohammed Aysel, vertelde de BBC dat hij twijfelt of Gathafi opzettelijk is gedood, maar voegde eraan toe: "Zelfs als hij met opzet werd gedood, denk ik dat hij het verdiende.”
Amnesty International heeft opgeroepen tot een volledige, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de omstandigheden van Gathafi's dood.

Het lichaam van Gathafi in een koelcel in Misrata.

Bron(nen):   BBC