Wiebes: de chaos bij de belastingdienst lijkt op die bij de Noord-Zuidlijn

De situatie bij de Belastingdienst lijkt op die van de door tegenslagen geplaagde Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Toen hij wethouder was van Amsterdam was Wiebes verantwoordelijk voor de metrolijn. Onder zijn leiding kwam het project in rustiger vaarwater terecht. Wiebes noemt de overeenkomsten “bijna schokkend”. Net als de metrolijn lijdt de Belastingdienst volgens Wiebes onder onmogelijke politieke opdrachten, onrealistische verwachtingen en de illusie dat alle fouten te voorkomen zijn Herstel van vertrouwen in de Belastingdienst is volgens Wiebes alleen mogelijk als de dienst bereid is om de samenleving totale openheid te geven over de eigen werkwijze, en ook de tekortkomingen daarbij:
“Als mensen maar weten dat de Belastingdienst op zichzelf heel goed functioneert, maar elke dag wel een paar fouten maakt – en die meld je ook – dan accepteren ze dat. Als NS een keer een vertraagde trein heeft, heeft ze toch ook niet meteen gefaald?”
 

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Ik heb een hoge pet op van de staatssecretaris. Maar de belastingdienst vergelijken met de NS lijkt mij geen goede zet. 🙂

  • marianne martens

   Daar heeft u gelijk in. de belastingdienst moest wel naast de n.s. alsmaar reorganiseren, elk jaar, jaar in en uit. werknemers zijn net zoals in de zorg, onderwijs etc doodmoe van al het gekakel van bovenaf.

   (in antwoord op Robin)
  • ikookeven

   Waarom? Soms is het gewoon zo simpel.

   (in antwoord op Robin)
 2. Koper

  Wiebes is een bestuurlijke topper. Maar er is in het parlement vanuit de sociale hoek (bijna de hele kamer) geen intentie om de lappendeken aan mogelijkheden om elke denkbare doelgroep van een uitzonderingssituatie te voorzien, op te rollen.
  Het systeem barst uit zijn voegen met allemaal verschillende koninkrijkjes en ontelbare IT-projectjes.

Reacties niet toegestaan