Ambassadeurs: "Nederland is naar binnen gekeerd en provinciaals"

Politiek
zaterdag, 29 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is niet gebruikelijk dat diplomaten zich onomwonden en kritisch uitspreken over hun gastland. Maar volgens de door NRC Handelsblad geïnterviewde diplomaten is Nederland een naar binnen gekeerd land aan het worden, dat “provinciaals” bezig is en buitenlanders ten onrechte als probleem ziet. Deze nieuwe houding vinden ze gevaarlijk voor het Nederlandse internationale aanzien en de dankzij handel met buitenland verkregen welvaart.
Zo vindt de Israëlische ambassadeur Harry Kney-Tal dat Nederland "vol vertwijfeling kijkt naar de toekomst" en "weet het niet welke kant het op moet.”
 De Duitser Heinz-Peter Behr: „Ik krijg de indruk dat jullie te veel met jezelf bezig zijn.” 
De Pakistaan Aizaz Ahmad Chaudhry: "Overal in de wereld hielden mensen van de Nederlandse vlag. Die stond voor het oplossen van problemen, niet voor het creëren ervan.”
 De Japanner Takashi Koezuka: "Het is belangrijk dat Nederland naar buiten blijft kijken.” 
En de Indiase Bhaswati Mukherjee: "Ik koop op de Haagse markt mijn tomaten bij de Marokkaan, met wie ik Frans praat. Ik haal mijn kaas en olijven bij een Nederlands-Frans stel. En bij een Indonesiër koop ik mijn vis. Ik zie het probleem niet.”
Ambassadeur Frank Geerkens van België, dat meestal samen met Nederland optrekt in het buitenlandbeleid, vormt een uitzondering. Geerkens is positiever over Nederland dan de anderen maar zegt dat "als Nederland en Finland eensgezind zouden optreden in de eurocrisis en – maar dat is niet het geval, toch niet, nog niet – dán zou België dat zeer betreuren. Wij denken dat Europa precies een antwoord is.”
Israël is het enige land dat expliciet genoemd wordt in het regeerakkoord. De Israëlische ambassadeur Kney-Tal, die inmiddels met pensioen is, vindt Wilders' steun "aardig", “maar helpt Israël niet verder”. Politiek gaat ook over het sluiten van compromissen, zegt hij. “Dat doet Wilders niet.” De Pakistaanse ambassadeur ziet in Nederland “tekenen van islamofobie”, terwijl volgens de Israëliër Kney-Tal antisemitisme steeds meer bon ton is.
Bron(nen): NRC