Israël vindt de moord op 4 Palestijnse kinderen ook wel tragisch

Vlak voor het hotel waar veel journalisten logeren bij Gazastad speelden gisteren een groep kinderen op het strand bij wat vissershutjes. De verslaggevers zagen hoe een van de hutjes door een Israëlische granaat werd uiteengereten, waarbij een van de jongetjes stierf. De andere kinderen stoven uiteen op zoek naar veiligheid. Maar dat lukte hen niet. Volgens journalisten die er bij waren richtten de Israëliërs op de groep kinderen en raakten hen met een voltreffer. Drie van hun stierven en een vierde raakte zwaar gewond. Ze waren 9 en 11. "Het zijn kinderen," schreeuwde een journalist van de Guardian nog. Maar dat mocht niet baten. Volgens Israël was het doelwit een lanceerinrichting van Hamas, en is 'het raken van burgers een betreurenswaardige, tragische uitkomst'RT_gaza_bombing_child_jtm_140716_16x9_992

32 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Het is triest. We zijn allemaal triest. De meeste mensen beseffen het nog steeds niet hoe de vork in de steel zit.
  Je kunt maar beter niks zeggen, want het maakt allemaal toch niks uit.
  Een hypokriete verslaggever die roept dat het kinderen zijn.
  Alsof dat er toe doet bij beide partijen.

  We zijn zo ontzettend schijnheilig bezig dat we er een nieuwe wereld oorlog voor over hebben. En dan maar weer zeuren hoe het heeft kunnen gebeuren.
  Het monster in de mens is ontwaakt en het is niet meer tegen te houden.
  Keer op keer wordt het gevoed en aangemoedigd.
  Niemand is onschuldig. De media hersenspoelt iedereen.

  Probeer maar eens onpartijdig te blijven !
  Het zal je niet lukken.

 2. Robin

  Sorry? Is dit journalistiek of hebben we hier te maken met een propaganda praatje?

  • Volledig

   Dit verhaal is niet waar maar verzonnen. Dus inderdaad propaganda.

   (in antwoord op Robin)
 3. Calhoun84

  Natuurlijk vind Israël dit triest, ze gooien niet voor niets al dagen flyers boven noord Gaza met waarschuwingen voor burgers.

  • Volledig

   Ja, doordat je ze waarschuwt is het minder erg. Vooral die 1 minute warnings zijn briljant. Arme Israeliers, zoveel moeite doen ze en nog sterven er zoveel Palestijnen onnodig.

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Calhoun84

    Dan is het inderdaad minder erg, die waarschuwingen vlak voor de aanval volgen na de flyers. Israël gebruikt geen burgers als schild, om de schuld dan bij Israël te leggen bevreemd mij enigszins.

    EDIT: minder erg is een verkeerde woordkeuze nu ik het nalees, minder fout is misschien beter.

    (in antwoord op Volledig)
    • Volledig

     Dat klinkt al beter. En nu de vraag aan jou, hoe waardevol zijn die waarschuwingen? 1 minuut van te voren waarschuwen of een flyer dat er “mogelijk” een actie komt op die coordinaten is niet heel erg empathisch, dus meer PR. Maar als je dan beseft dat je nergens naartoe kan gaan in die smalle strook dan is het eigenlijk triest dat zoveel mensen trappen in deze zogenaamde waarschuwing. Er wordt namelijk niet 1 actie per dag uitgevoerd maar honderden op verschillende locaties. Dus als bewoner krijg je een waarschuwing en als het lukt om op tijd te vluchten dan weet je nog niet waarheen want je kent de andere locaties niet waar ook wordt gebombardeerd.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik vind het de enige mogelijkheid. Het is niet of, het is en. De grenzen opengooien voor vluchtelingen is niet te doen i.v.m. infiltranten van Hamas en zolang Hamas misbruik maakt van bevolkte gebieden en menselijke schilden is het de enige optie om installaties van Hamas uit te schakelen. De raketaanvallen zijn ook niet alleen van de laatste week, die zijn direct weer begonnen nadat Israël de Gazastrook heeft verlaten in 2005. De ontvoering van de de drie tieners was de druppel.

      De grenzen zijn niet streng beveiligd omdat Israël de Palestijnen wil pesten maar omdat er in het verleden veel terreur vandaan is gekomen. Ik ben ook geen fan van de muur in de Westbank maar ik begrijp het wel.

      (in antwoord op Volledig)
  • AT

   Gaza is een zeer dichtbevolkt ghetto. De in dit ghetto gedreven Palestijnen kunnen geen kant op, behalve in beperkt beschikbare schuilkelders. De flyers zijn een pure farce die Israel gebruikt om net te doen alsof ze er alles aan doen om burgers te beschermen. Totale schijnheiligheid!

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Calhoun84

    Gaza is inderdaad dichtbevolkt maar Israël kan er verder weinig aan doen dat Hamas juist in de drukste gebieden zijn raketten afschiet.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Stop mensen in een ghetto en je kunt agressie verwachten. Hamas is een resultaat van Palestijnse onderdrukking door Israel, waar anders had Hamas moeten ontstaan? Niet in een vrij Palestina, als dat had bestaan. Het is te bizar voor woorden hoe wij kolonisatie, het verdrijven van mensen en het vormen van ghetto’s door Israel maar goed blijven praten en begrip kunnen opbrengen voor Israelische represailles als reactie op hele logische opstand van Palestijnse kant.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      De ellende voor de Palestijnen is begonnen nadat de Arabische landen Israël aanvielen na de oprichting. Tot die tijd hoorde de westelijke Jordaan “gewoon” bij Jordanië en de Gazastrook “gewoon” bij Egypte. Was Israël niet aangevallen na de oprichting (conform het VN plan) en waren de Arabieren akkoord gegaan met het verdelingsplan dan hadden de Palestijnen hun eigen staat gehad. Maar ja, ze wilden geen Joodse staat…..

      Een vrij Palestina blijft een vreemde woordkeuze, Israël bezet helemaal geen gebied van Palestina. Wel gebieden van Jordanië en Egypte waar Palestijnen wonen. Een eventuele Palestijnse staat is alleen mogelijk wanneer Israël, Egypte en Jordanië land willen opofferen en tot nu toe heeft alleen Israël dat gedaan (de Gazastrook is sinds 2005 niet meer bezet noch teruggegeven aan Egypte. De PA heeft het hier voor het zeggen, het is alleen jammer dat Hamas direct aan de macht kwam na de terugtrekking van Israël).

      Worden de Palestijnen goed behandeld? Los van de oorlog op dit moment kan dat in de Gazastrook beter. Israël en Egypte laten weliswaar humanitaire hulp binnen maar het regime aan de grens is streng. Vreemd is dit niet, in de Sinaï is gedonder en er worden nog met enige regelmaat strijders van Hamas opgepakt die Israël willen infiltreren. En niet met de beste bedoelingen. Maar de meeste Arabische Israëliërs (ook de moslims) willen hun nationaliteit niet opgeven, dat zegt natuurlijk ook wel wat.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Deze kaart laat toch wel een ander beeld zien:

      http://i1.wp.com/www.whaleoil.co.nz/wp-content/uploads/2014/03/israel-palestine_map_19225_2469.jpg

      Wat de geschiedenis ook is en waar grenzen nu wel en niet liepen; Israel beschouwd zichzelf als alleenheerser over het gebied dat ze met indoctrinatie, oorlog en onderdrukking hebben geclaimd en toegewezen gekregen door de VN.

      Er was nooit een land genaamd Palestina, er was een gebied dat verschillende heersers kende, waar Joden en Palestijnen leefden, maar het gebied heette Palestina. Gaza is nooit “gewoon” van Egypte geweest, Egypte heeft het tijdelijk bestuurd, net zo als Syrie de Westerlijke Jordaanoever.

      Maar al dit teruggrijpen op geschiedenis om uit te maken wie nu “recht” heeft op welk stukje land is irrelevant wat mij betreft. Dan zouden we de kaart van Europa ook flink moeten herontwerpen. Palestijnen worden onderdrukt tot het moment van frustratie bereikt wordt en opstand ontstaat. Vervolgens heeft Israel weer een reden om te zeggen ‘zie je nou, we moeten wel’ om vervolgens weer een klein stukje extra land te pakken. Zo gaat het maar door en we blijven Israel maar de hand boven het hoofd houden. Helaas komt dit vooral vanuit Christelijke kant waar Israel als ‘het beloofde land’ wordt gezien.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Als je vertrekt uit de Gazastrook en er komt een partij aan de macht die de vernietiging van de staat Israël voorstaat verwacht je dan dat Israël zijn grenzen open gooit?

      Arabieren worden in Israël niet onderdrukt, de Palestijnen die sporadisch in Israël wonen ook niet. De gebieden waar raketten, zelfmoordenaars en andere terroristen vandaan komen hebben een wat strenger regime. Compleet terecht wanneer je de geschiedenis relevant zou vinden.

      Die kaart is leuk, en klopt enigszins, maar meldt ook dat de Arabieren niet akkoord gingen met het verdelingsplan i.t.t. Israël. Voor mij is geschiedenis wel degelijk relevant, het boek is namelijk nooit afgesloten. En het gaat er wel degelijk om wie er “recht” heeft, de Palestijnen vinden namelijk dat ze recht hebben op een Palestijnse staat. En daar zou men over moeten praten, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar zolang ze alleen de gebieden van Israël claimen is dat een vrij kansloze zaak.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Feit is dat de geschiedenis te turbulent is geweest en de grenzen te vaak zijn verschoven om op basis daarvan een helder en objectief oordeel te vellen over wie precies “recht” heeft op welk stuk land. Dit is ook waar constant alle discussies op vastlopen.

      Logisch dat toentertijd de Arabieren niet akkoord gingen met het verdelingsplan, dit werd vanuit de VN opgelegd en betekende het verlies van grond en macht. Logisch dat Israel akkoord ging, zij kregen hun gewenste staat en ‘beloofde land’.

      Mooi dat u de creatie van een Palestijnse staat ondersteund, maar iedereen zal moeten accepteren dat er dan door Israel geclaimd land weer naar Palestijnen gaat. Het zou van de zotte zijn als de Palestijnen een staat mogen stichten in de versnipperde gebieden die ze nu hebben…

      In discussies hierover doet Israel altijd alsof het grote gestes maakt, maar het is niet zo’n geste als je land maar deels wilt teruggeven wat je hebt ingenomen.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      En daar heeft Israël ook wel over willen praten m.b.t. de Gazastrook en de Westelijke Jordaan. Al deze gebieden mochten een onafhankelijk Palestijns gebied worden, het enige stukje grond dat Israël niet wilde geven was Jeruzalem. Dat is de stad die volgens de islam heilig is maar wel wordt bestookt met raketten van Hamas. Israël wilde dus praten over het opgeven van 98% van het geclaimde gebied! Zonder organisaties als Hamas was dit plan misschien ook wel akkoord bevonden maar helaas geeft Hamas eigenlijk helemaal niets om een Palestijnse staat maar puur om de vernietiging van Israël.

      Het Palestijns nationalisme is relatief nieuw (opgekomen in de jaren 60) en speelde nog amper een rol in 1948. Voor 1948 werden de Joden in het gebied ook Palestijnen genoemd. Daardoor vind ik persoonlijk dat de kaart een vertekend beeld geeft.

      (in antwoord op AT)
     • Halofreak1990

      Vandaar ook dat voor wat betreft de grenzen, eigenlijk iedereen het erover eens is dat die dienen te worden zoals ze in 1967 waren. De Palestijnen kunnen daar best mee leven, maar niet met de extra voorwaarden die Israël er dan nog bovenop wil (o.a. opgeven van recht op terugkeer, wat een mensenrecht is, en het herkennen van Israël als Joodse Staat, wat Israëls apartheid legitimiseerd)

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Hoe kun je een tweestatenoplossing creëren wanneer de één de ander niet erkent als staat? Recht op terugkeer vind ik helemaal niet relevant, wanneer de Palestijnen hun eigen staat hebben dan hoeven ze toch niet zo nodig meer in Israël te wonen? Daarnaast is de huidige generatie sowieso niet meer geboren in het oude mandaatgebied. Het recht op terugkeer is volgens mij nooit een vanzelfsprekendheid geweest in de geschiedenis. Het lijkt mij eerder een zeer onwenselijke situatie wanneer de tweestatenoplossing ooit eens zou starten. Dan blijven de Joden in de bezette gebieden en stromen de Palestijnen naar Israël. Onverstandig, recht op terugkeer is volgens mij geen mensenrecht volgens de URVM, maar dat laatste heb ik niet nagelezen.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Pietje_Precies

      Nou dat plaatje begint al verkeerd. aangeduid als Palestine, wat ook niet bestond…

      (in antwoord op AT)
     • AT

      En wat bestond er dan voor Israel volgens u? Lees ook mijn commentaren maar. Er was een gebied dat Palestina genoemd werd. Hier woonden Joodse Palestijnen en Arabische Palestijnen. Palestina bestond als regio, ook toen het onder Brits Mandaat kwam. Daarna is het opgesplitst in Israel, Westerlijke Jordaanoever en Gaza. In Israel zijn Joodse Palestijnen gaan wonen en Joden uit de rest van de wereld, de Arabische Palestijnen kregen Gaza en de Westerlijke Jordaanoever ‘toegewezen’.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Calhoun84

      Inhoudelijk klopt het wat u zegt, de Arabieren gingen echter niet akkoord met dit plan waarna Israël wel zijn staat uitriep. De gebieden die u aanhaalt zijn geannexeerd na de Arabische inval en dus is er geen gebied van de Palestijnen. Maar de definitie van Palestijn verschilt ook overal 🙂

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Inderdaad verschilt ongeveer alles overal, dat maakt de discussie ook zo troebel. Elke kant van de discussie interpreteert de geschiedenis en huidige situatie in zijn / haar voordeel.

      Het enige wat mij zelf rest is de situatie puur vanuit humanitair oogpunt te bekijken. De Joden zijn vrij in Israel, onder constante bedreiging van Arabische buren, de Palestijnen staan helemaal alleen in een steeds meer gekoloniseerd gebied waar ze ook niet altijd een sterke binding mee hebben.

      De Arabische landen rondom misbruiken de Palestijnse zaak alleen maar om hun eigen agressie te vergoelijken en komen niet met werkelijke hulp voor hun Palestijnse broeders.

      Het verschil in internationale macht tussen Israel en de Palestijnen, het constante uitbuiten van een slachtofferrol van Israel, plus de constante kolonisatie en onderdrukking maakt dat ik de Palestijnen een warm hart toedraag. Zonder te vervallen in typische Jodenhaat overigens want als mens is iedereen gelijk voor mij.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Pietje_Precies

      Gaza had al lang Singapore kunnen zijn als ze al die subsidies positief hadden aangewend om een industrie op te bouwen.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dat is een leuke, maar het getuigd van ‘nul’ kennis. Geen kennis van Gaza en geen kennis van Singapore. Heeft u wel eens gehoord van havenblokkades van Gaza? En veel van de hulp / subsidies aan Gaza stokt bij de grenzen. Niets dat dat gebied in of uitgaat ontsnapt de aandacht van Israel.

      Kent u de geschiedenis van Singapore? Weet u hoe belangrijk de geografische ligging van Singapore is als wereldhaven? Denkt u nou werkelijk dat je met subsidies een wereldeconomie kunt opzetten in het strookje land dat Gaza is? Uw naïviteit is ‘interessant’ om het maar zo te stellen.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Pietje_Precies

      Die Israeli’s hebben het toch aardig gedaan met hun strookje woestijn met dezelfde geografische ligging als Gaza.. In 60 jaar een florerende hi tech industrie en welvarende staat. U gaat me toch niet vertellen dat dat komt doordat ze Gaza hebben leeg gemolken? Singapore was maar een voorbeeld van een ministaat. Luxemburg is er ook één, of ligt die ook geografisch strategisch qua haven? In Gaza zijn ze maar in 1 ding geïnteresseerd, wegvagen van joden. Nou, zo’n instelling dat schiet gewoon niet op qua vooruitgang. En kom niet aan dat dat puur en alleen door het gedrag van Israël komt. Dat is religieus geïnspireerd.
      En nou is het gedonder, waar ook Israël fouten maakt.
      en dat is heel vervelend voor iedereen. Volgens mij zouden de kinderen nog leven, als Hamas het Egyptische voorstel had geaccepteerd. Het schieten van raketten is een middel om de publieke opinie in het voordeel van hamas te krijgen,. het staat immers al 192-1, en da’s nie eerlijk. Tja, omdat het Iron Dome de gevaarlijke raketten uitschakelt telt het zeker niet…. Nee, Hamas is maar wat blij met deze martelaartjes. Maar daar gaat het niet over, alles ligt aan Israël.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Israel versus Gaza. Dat vergelijk wilt u werkelijk trekken? Israel heeft een ongelooflijk internationaal netwerk, zit tot in de hoogste lagen van het bestuur in Amerika, heeft een gigantische claim op Europees schuldgevoel gelegd vanwege de Holocaust en is een vrij land. Bedreigt ja, maar kan wel vrij handel drijven.
      Gaza heeft dit alles……niet.
      Al deze factoren maken dat Israel floreert en Gaza dat strookje land blijft.

      Hamas is een logisch gevolg van jarenlange onderdrukking, frustratie en haat onder Arabieren jegens Joden. Ik zal de laatste zijn dat te ontkennen. Maar neemt niet weg dat de het arrogante handelen van Israel en de behandeling van Palestijnen mij een doorn in het oog is.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
     • PaulusJ

      Hahahahaha, er is geen één moslim land, hoe goed gelegen ook, met of zonder olie dat zo een succes is als Israël. De dag dat Israël werd gesticht vielen honderduizenden Moslims dit landje aan. En dan 60 jaar later zo een prachtig modern, democratisch westers, innovatief, bruisend land hebben opgebouwd is een wonder. Palestijnen ondertussen die per hoofd van de bevolking 10x meer ontwikkelingshulp ontvangen dan welk andere groep ook ter wereld, presteren niets. Helemaal neies. Nul. Alleen haat en geweld. Daar zijn ze excellent in.

      (in antwoord op AT)
 4. Burgermans

  De schuld ligt toch echt de ouders van deze kinderen die Hamas steunen en raketten op Israël schieten.

  “We can forgive the Arabs for killing our children. We cannot forgive them for forcing us to kill their children. We will only have peace with the Arabs when they love their children more than they hate us.”

  Golda Meir

 5. PaulusJ

  Hypocriete krokodillentranen.

  De standaard en altijd dezelfde mediaverdraaiingen en éénzijdige belichting van de feiten die we in onze media pagina’s gewend zijn..

  Zonder duizenden raketten van Hamas naar Israël en zonder de moord op 3 jonge Joodse studenten had elk gebouw nog gestaan. Elk kind nog geleefd.

  Wie medelijden heeft met huichelaars en bloeddorstige fanatici die bewust en geplanned hun eigen kinderen opofferen om de PR oorlog te winnen is bewust naïef en ziende blind. Zoals de schrijvers en veel reageerders.

 6. LikoedNederland

  Dat is erg, maar het is wel het directe gevolg van de dubbele oorlogsmisdaad van Hamas: het schieten van raketten op Israëlische burgers en het daarbij schuilen tussen eigen burgers.

  Hamas zou trouwens pas 45.000 doden op een dag iets vinden om je mogelijk druk over te maken:

  http://likud.nl/2014/07/het-aantal-doden-maakt-hamas-niet-uit/

 7. Jurgen

  Geachte vele reageerders,

  u dient oorzaak en gevolg beter te scheiden.
  Israël is een bezettingsmacht. vandaar de naam ‘bezette gebieden’ zonder terugtrekking van deze bezette gebieden zal er nooit een stabiel midden-oosten komen. buiten het teruggeven van bezette gebieden dient de huidige Palestijnse ‘regering’ (aangezien het democratisch gekozen is moeten we het toch maar zo noemen), afzien van hun terreuracties, maar dit is dan ook te eisen en zonodig met militair ingrijpen af te dwingen.
  dat de staat Israël gecreëerd is is geen reden voor terreur tenslotte bestond een Palestijnse staat ook niet.
  feit blijft dat in dit geval Israël de bezetter is die niet aangepakt wordt door welke verenigde natie dan ook……..

  uw stellingen zijn van te korte tijdsduur, om een gefundeerde reactie te geven is het noemen van gebeurtenissen over de afgelopen weken veel te kortzichtig en toont te weinig verstand van de situatie om te reageren.

  • LikoedNederland

   U loopt een jaar of twintig achter. Zo lang is het dat – 98% van –
   de Palestijnen autonomie en zelfbestuur hebben, met hun eigen regering, buitenlandse politiek, politie, rechtspraak, gevangenissen, onderwijs, televisie enz. enz.

   De officiële Nederlandse benaming is sindsdien niet meer bezet gebied, maar (autonome) Palestijnse Gebieden.

   De Palestijnen worden behoorlijk onderdrukt, dat is waar, maar dat is door hun eigen Fatah en Hamas.

   Geen verkiezingen, executies van andersdenkenden, eerwraak, indoctrinatie van kinderen met rassenhaat en moordzucht, grootschalige martelingen, geen persvrijheid, willekeurige arrestaties, vervolging van homo’s en christenen, discriminatie van vrouwen, honderdduizenden opgesloten houden in kampen, gigantische corruptie enz. enz.

   In ruil voor dit land zou Israel ‘vrede’ krijgen. In werkelijkheid kreeg Israel veel meer geweld en terreur terug.

   (in antwoord op Jurgen)

Reacties niet toegestaan