Papandreou gokt en wint (of is dat wat een ‘phyrrus-overwinning’ wordt genoemd?)

Hij begon de week als premier, maakte zich in eigen land en in Europa de rest van de week onmogelijk en belachelijk. En aan het eind van de week is hij - meer nog dan een week geleden - de premier. Was het allemaal zo bedacht, of komt deze uitkomst voor de hoofdrolspeler even toevallig tot stand als het lijkt voor de toeschouwer? De Griekse premier Papandreou en zijn regering hebben het vertrouwen van het parlement gekregen. 153 leden steunden de regering van Papandreou,145 leden stemden tegen.
Vervroegde verkiezingen zouden volgens Papandreou  een ramp zijn, omdat het akkoord over de nieuwe lening aan Griekenland daarmee in de waagschaal wordt gesteld
Toch lijken de dagen van Papandreou ondanks de stemming geteld. Om het parlement over de streep te krijgen, zei hij aan te sturen op 'een brede coalitieregering' waar hij zelf niet noodzakelijk meer aan het hoofd van zou staan. Over de samenstelling van zo'n regering van nationale eenheid, een tijdschema om die op de been te krijgen en het hoofd van die coalitie, zal de premier zaterdag overleg plegen met de Griekse president.

Bron(nen):   Reuters