Waarom Berlusconi niet meteen opstapt

Ondanks dat premier Berlusconi tegenover president Napolitano heeft beloofd af te treden, gelooft een van de aanvoerders van de grootschalige protesten tegen Berlusconi, Paolo Flores D'Arcais (67), daar helemaal niets van. Volgens D'Arcais, een van Italië's invloedrijkste filosofen en publicisten, had de president nooit akkoord moeten gaan met Berlusconi's 'uitgestelde aftreden' als premier. Door tijd te winnen kan Berlusconi ‘zijn eigen zaakjes nog even snel regelen', zegt D’Arcais in een interview met de Volkskrant.
Evenmin gelooft D'Arcais dat als het parlement instemt met de bezuinigingen Berlusconi gewoon opstapt. ‘Berlusconi's trouw aan zijn woorden is even echt als de haren op zijn hoofd.’ Hij voorziet dat Berlusconi de stemming in het parlement over de bezuinigingsplannen zal aangrijpen om nog snel nog wat door te drukken dat hem kan helpen bij zijn rechtszaken.

Arme Italianen, de crisis waarin Italië verkeert en de strijd om de macht gaat ver boven hun pet. Want 90% van de Italianen krijgt zijn informatie via de tv, terwijl Berlusconi  90% van de televisiezenders bezit. D’Arcais: ‘Ze zijn dagelijks dus het slachtoffer van desinformatie. Maar zelfs de kleine groep Italianen die wel goed op de hoogte is, beseft niet de volle omvang van deze crisis. Ze weten dat Berlusconi niet de leider is die de problemen gaat oplossen, maar ook de oppositie beschouwen ze niet als van waarde. Dat is het echte Italiaanse drama.’
D’Arcais staat in het interview vooral stil bij de tragedie die duizenden Italiaanse families treft nu hun staatsobligaties steeds minder waard worden. ‘Want de banken kunnen wel jammeren, maar zeker de helft van de Italiaanse staatspapieren zijn in handen van Italiaanse families.'

Om de ‘zwarte erfenis’ die Berlusconi bij zijn eventuele vertrek Italië nalaat op zedelijk, institutioneel, cultureel en sociologisch gebied, te verwerken moet zich in Italië eerst een 'heuse morele en burgerlijke revolutie voltrekken', vindt D'Arcais. Het treurige is dat hij voorlopig geen enkel politiek figuur of maatschappelijke leider dat voor elkaar ziet krijgen.
Paolo Flores D'Arcais

Bron(nen):   de Volkskrant