De natuur in Nederland gaat naar de knoppen

Door het beleid van het kabinet Rutte zullen meer planten- en diersoorten uitsterven en zal de biodiversiteit verminderen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die in het bezit is van de Volkskrant.
Het natuurbeleid voldoet volgens staatssecretaris Henk Bleker (Natuur en Landbouw) aan de Europese verplichtingen. Dus niet. Het planbureau waarschuwt dat er onherstelbare schade ontstaat als het beleid wordt doorgezet.

Het Rijk heeft het natuurbeleid overgedragen aan de provincies, en geeft de provincies daarvoor 100 miljoen euro per jaar, een bezuiniging van tweederde. De provincies zelf leggen ook nog een bedrag in - volgens geruchten van 60 miljoen per jaar, schrijft de Volkskrant.

Door het nieuwe beleid wordt het netwerk van natuurgebieden kleiner en dat gaat ten koste van de biodiversiteit: er zullen meer soorten sneller verdwijnen, waarschuwen onderzoekers. En Nederland voldoet al niet aan de zogeheten habitatrichtlijn. Die verplicht om verslechtering van beschermd natuurgebied tegen te gaan.
Maar daar trekt de ponyliefhebber uit Vlagtwedde die roept dat natuur weer leuk moet worden, zich niets van aan.

Bron(nen):   de Volkskrant