Begint zaterdag de Russische Lente?

In Rusland hebben zich de afgelopen dagen via Facebook en Vkontakte (het Russische Facebook) al meer dan 35 duizend mensen aangemeld voor een demonstratie op het Revolutieplein in Moskou, meldt de correspondent van de Volkskrant in Moskou, Arnout Brouwers.

En niet alleen in Moskou maar in tientallen andere steden in Rusland wordt zaterdag gedemonstreerd tegen de fraude bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Poetins partij Verenigd Rusland won daarin bijna de helft van de stemmen. Maar volgens Russische waarnemingsgroepen en oppositiepartijen was er sprake van massale stemfraude en stemden in werkelijkheid maar 30% of minder van de kiezers op Verenigd Rusland.

De autoriteiten lijken vast besloten de via het internet snel groeiende protestbeweging de kop in te drukken en een grote demonstratie te voorkomen. Het centrum van Moskou is vergeven van oproerpolitie en gepantserde wagens van de 'binnenlandse troepen'. En president Medvedev en Poetin riepen gisteren hun nationale veiligheidsraad bijeen voor overleg.

De BBC meldt dat Poetin vanochtend de protesten afdeed als buitenlands complot. Hij beschuldigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ervan met haar kritiek op de verkiezingen 'een signaal' te hebben gegeven aan zijn Russische opponenten om de straat op te gaan.

Volgens de Volkskrant stevent Rusland zaterdag af op de grootste confrontatie in 20 jaar.
10 december zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als het begin van de Russische Lente.

Bron(nen):   de Volkskrant  BBC