NRC: Donner onderkoning, Spies minister

Minister Piet Hein Donner wordt definitief vicepresident van de Raad van State en zijn partijgenoot Liesbeth Spies volgt hem op als minister. Met de voordrachten moet een einde komen aan de rommelige procedure voor de topfunctie.
De 45-jarige Spies wordt de eerste nieuwe bewindspersoon in het kabinet-Rutte. Ze was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van de partij. Sinds vorig jaar is ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Spies, voorstander van de huidige PVV-coalitie, wilde vanochtend niet reageren.

De partijtop zocht een minister die niet de indruk zou wekken de nieuwe partijleider te zijn. Het CDA is al negentien maanden leiderloos, maar wil eerst intern bepalen wat de nieuwe koers van de partij moet zijn.

Mirjam Sterk had graag gewild en Leers ook, die wil uiteraard zijn status en baan houden, maar zonder dat gedoe met vluchtelingen, maar er moest een gezicht van buiten komen

De voordracht van de vicepresident van de Raad van State was aangekondigd als transparant maar verliep turbulent. Donner moest het immers hoe dan ook worden, want blijkbaar was dat al beloofd.
En zo krijgt een van de kleinste partijen van het land een van de hoogste functies.   

 

Bron(nen):   NRC