‘Misschien is Isis wel het einde van de Islam’

Pater Frans in Homs werd vermoord, maar er is nog altijd een Nederlands-sprekende pater in Syrië. Zijn klooster ligt zo bedreigd, tussen Homs en Aleppo, dat de broeders en zusters niet weg kunnen. Het Nederlands Dagblad sprak met de Vlaamse norbertijn Daniël Maes (76)  'Wat ze met de christenen in Mosul hebben gedaan, terwijl heel de wereld toekijkt, is vreselijk. Er zijn rondom ons ook al mensen ontvoerd, gemarteld, gedood en dan nog eens verminkt.' Bijvoorbeeld Antoon, een jonge christen in Maaloula. Die kreeg in oktober, toen rebellen het dorp - dertig kilometer van Mar Yakub - aanvielen, een revolver tegen zijn hoofd: hij moest moslim worden. 'Hij antwoordde: "Ik ben christen en zal als christen sterven." Hij kreeg de kogel. Nu wordt hij vereerd als een martelaar.' Maar de pater ziet ook lichtpunten. 'Misschien', zegt pater Daniël, 'is wat er nu met IS gebeurt, wel het begin van het einde van de islam. Zoals het sovjetblok ruim 25 jaar geleden op het hoogtepunt was van zijn macht. IS leeft nu in een roes van overwinningen. Vorige week in Raqqa: vijftig Syrische soldaten onthoofd en dan met de hoofden in triomf rondtrekken ten aanschouwen van kinderen, van allen... Deze gruwelen zijn zo groot dat er veel moslims zijn die zich schamen.'  

Bron(nen):   Nederlands Dagblad      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mihamed Kouki

  IS luidt niet het einde van de Islam in maar het is abject wat die criminelen daar aanrichten. Geen enkele islamitisch staat heeft IS als staat erkend. En terecht. Het zijn een samengeraapt zooitje moordenaars van het ergste soort. Was Amerika maar op het verzoek van Irak ingegaan om de ISIS te bombarderen toen ze huishielden in Irak. Het is me echt een raadsel waarom de Amerikanen niet hebben ingeprepen. Tenzij ze het wel prima vinden als moslims elkaar afmaken. Maar ja, dan vergeten ze dat ook christenen een target zijn voor ISIS.

  • Diederdick

   Zin anders nog genoeg buurlanden die ook hadden kunnern helpen.

   Waarom steeds maar weer vragen om de Amerikanen? Om, wanneer ze ingrijpen, ze weer te kunnen demoniseren?
   Kan me voorstellen dat Amerikanen oorlogsmoe zijn en vinden dat landen nu maar eens zelf hun boontjes moeten leren doppen.

   On topic; de pater zal ongetwijfeld ook worden vermoord nu hij zich heeft uitgesproken. Er lopen natuurlijk zat misleide Nederlandse kansenjongeren mee doe hem zijn uitlatingen niet zullen vergeven.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    Waarom de VS vragen om in te grijpen? Heel simpel. Het is Amerika dat via een illegale oorlog het bewind van Saddam Hussein onderuit heeft gehaald. Het land is vervolgens in een complete chaos terecht gekomen. Dus als een partij zich verantwoordelijk moet voelen dan is het de VS wel.

    (in antwoord op Diederdick)
  • Apekool

   De Amerikanen hebben een nogal ‘ongelukkige’ geschiedenis van bombardementen in Irak. Ik zie het alweer voor me: ze doen hun best een ISIS konvooi aan te vallen, maar een afzwaaier komt op een dorp terecht.
   Iets cynischer: ze wachten af en laten de Islam haar meest gewelddadige gezicht tonen – dat er dan christenen omkomen is ingecalculeerd…

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    Niemand zou zich zorgen maken om een afzwaaier. En de VS al helemaal niet. Madeleine albright, voormalige minister van buitenlandse zaken van de VS heeft het overlijden van 500.000 Irakezen als gevolg van de 1ste Golfoorlog een ‘regrettable but acceptabel collateral dammage’. En al Maliki, door de VS destijds naar voren geschoven als president kandidaat, geeft al helemaal niet om burger slachtoffers. Sinds zijn bewind zijn er tienduizenden omgekomen.

    (in antwoord op Apekool)
    • Heldoppantoffels

     1 correctie en verder met je eens hoor, maar de huidige ‘moderne’ machthebber geeft geen ruk om welk mensenleven dan ook… buiten het eigen leven. Amerika laat ook rustig mensen van zijn eigen bevolking sterven om een oorlog te rechtvaardigen. In luxemburg pleegde niet lang geleden de geheime dienst aanslagen om meer geld te kunnen krijgen. We zijn als mensheid lekker aan het afglijden naar bedenkelijk niveau. Ik krijg wel eens de indruk dat het een bewust plan is.

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
 2. Likoed Nederland

  Moeten ook de oliedollars stoppen die alle radicale imamopleidingen financieren …..

  • Heldoppantoffels

   Eng figuur ben jij altijd, brrrr! De joden zijn geen haar beter. Cynisch zou je haast stellen dat de joden en arabieren elkaar verdienen, als het niet zoveel onschuldige mensenlevens zou kosten.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Mihamed Kouki

    Heldenpantoffels. Likoed Nederland is een spreekbuis van israel. Zij zullen Israel nooit afvallen, wat er ook gebeurt. Ik ben zelf moslim maar vind je opmerking dat joden en Arabieren elkaar ergens wel verdienen zeker een gepaste opmerking. Ze behoren allebei tot het semitische volk maar toch gunnen ze elkaar het licht niet in de ogen. Het is hard tegen hard zonder enige perspectief op verbetering.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Ja dat is wel bekend, het enige pluspunt is dat hij/zij het niet doet/doen onder een ander alias. Zo is alles tenminste meteen overduidelijk. 😉

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
 3. Peter

  Misschien gaan de ogen nu eindelijk eens open dat geen 1 godsdienst nog iets positiefs toevoegt. Je kunt ze nooit verbieden. Sterker nog: wat je verbiedt gebeurt juist. De katholieken schijnen hier de boel ook aardig bekeerd te hebben op een soortgelijke manier: barbaars. Wij verschillen niet veel van die landen. We bombarderen liever. Alsof dat geen afschuwelijk gezicht heeft. Iedereen is verantwoordelijk voor de chaos die we onszelf ook weer aan doen. Haat wordt meestal gevoed. Komt nooit uit het niets. En we leven nu 1maal in een wereld van uitersten. Maar onoverbrugbaar ? Dat staat niet mijn woordenboek.
  Voor hun ben ik een heiden. Maar daar lig ik niet wakker van.
  Als ze mijn kop er af willen hakken moeten ze het wel goed doen.
  En met liefde. Met haat bereik je niks. Kom ik gewoon weer terug en misschien wel als moslim. 😉

  • Mihamed Kouki

   Haha. Ben het voor een groot deel met je eens. Ik ben moslim en ben al dat bloed vergieten meer dan zat. Of dat nou vanuit een geloof is geïnspireerd of vanuit iets werelds zoals kapitalisme doet er niet toe. Een slachtoffer is een slachtoffer.

   (in antwoord op Peter)
 4. Dokter

  Grootste onzin Islam is een godsdienst en geen ideologie, dus als je deze droeftoeter aan het woord laat komt er inderdaad niks zinnigs uit.

  Bovendien dit heb je te danken aan Bush en de Amerikanen!

 5. Likoed Nederland

  Welke islam? Dat de Joden wil uitroeien en Allah om steun daarin vraagt?

  http://likud.nl/2014/08/vroom-gebed-in-katar-dood-ze-tot-de-allerlaatste-jood/

Reacties niet toegestaan