Europese landen verhullen betrokkenheid bij geheime CIA-vluchten

Een groot aantal Europese landen weigert informatie te geven over hun betrokkenheid bij geheime CIA-vluchten met vermeende terroristen.
De mensenrechtenorganisaties Reprieve en Access Info Europe beschuldigen deze landen van het maskeren van hun medeplichtigheid aan deze extraordinary rendition.
De landen weigeren inzage te geven van de vluchtgegevens.

Volgens het door de twee organisaties uitgebrachte rapport hebben slechts zeven van de 28 landen de gevraagde informatie verstrekt. Vijf landen zeiden niet langer te beschikken over de gegevens, drie weigerden om deze vrij te geven en 13 landen hebben niet gereageerd op het verzoek.
Europese landen houden zich opvallend stil. Dit in tegenstelling tot de VS; het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) overhandigde gegevens van meer dan 27.000 vluchten.

Mensenrechtenactivisten willen zoveel mogelijk gegevens vergaren over honderden geheime vluchten met verdachten van terrorisme tussen de door CIA gerunde gevangenissen buiten de VS en de Amerikaanse militaire basis op Guantanamo Bay.
Sinds de ‘war on terror’ maakt de CIA gebruik van vliegtuigen om deze verdachten van en naar verscheidene locaties te transporteren. Deze 'Air CIA' toestellen zijn ondergebracht in dekmantelbedrijven, om de betrokkenheid van de inlichtingendienst te maskeren.

In Thailand, Afghanistan, Litouwen, Polen en Roemenië werden gevangenissen volgens mensenrechtenorgansiaties door de CIA  gebruikt voor verhoor en marteling.

Bron(nen):   Reprieve