Ruim 10.000 yezidi’s gered uit bergen van Irak

In het noordwesten van Irak hebben Koerdische troepen een doorgang gemaakt waardoor meer dan 10.000 yezidi’s konden worden gered uit het Sinjar-gebergte. Naar schatting 40.000 yezidi's waren naar de bergen gevlucht uit angst voor de IS. Daar werden ze omsingeld door IS-strijders, waardoor veel mensen - vooral kinderen en ouderen - omkwamen van de honger, dorst en de hitte. Dankzij Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen konden Koerdische militairen de omsingeling doorbreken en een doorgang maken voor de yezidi’s. Zo zijn ze de grens over naar Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen. Vanuit Syrië worden ze weer teruggeleid naar het noorden van Irak, naar de Koerdische autonome regio. De voorbije uren zouden meer dan 10.000 yezidi’s via deze weg hebben kunnen vluchten. Volgens de gouverneur verlopen de reddingswerkzaamheden goed, maar is meer hulp nodig om de evacuatie van de yezidi’s uit de bergen te versnellen. Het Amerikaanse en het Britse leger hebben ook pakketten met water en voedsel gedropt voor de vluchtelingen die nog vast zitten op de bergtop.

Bron(nen):   de Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Toch nog een lichtpuntje in deze oorlogstijden.

 2. Jan Terlouw

  Zeker weten!

 3. harrr

  Ze hebben er toch nog 500 kunnen vermoorden en levend begraven (zelfs kinderen)

  http://www.nu.nl/buitenland/3848812/zeker-500-yezidis-gedood-en-begraven-in-massagraven.html

  • Heldoppantoffels

   Inderdaad, hoe bizar. Hoe leeg moet je zijn om iemand levend te kunnen begraven!? En hoe ontzettend dom ben je als je gruwelijke moorden pleegt uit naam van een god die je nooit hebt gesproken noch gezien, een god die je hooguit héééééél indirect ‘kent’ door geschreven woorden waarbij je er ook nog op moet vertrouwen dat deze woorden door de eeuwen heen juist zijn overgebracht.
   Alle religieuze fanatiekelingen vind ik maar enge mensen, uit welke religie dan ook.

   (in antwoord op harrr)
   • Dead Silence

    Dat komt omdat extremistische aanhangers van een geloof zwakzinnig zijn, maar volgens de grondwet, zoals in Nederland, gelijk zijn. Zum kotzen.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • Dead Silence

   En dan hebben we nog wat uitzaaiingen van deze kanker in ons eigen land rondlopen, die met chemotherapie te bestrijden is. Jozias, het zou hem een man maken.

   (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan