PvdA wil werklozen de kassen in sturen, maar tuinders zijn huiverig

De Rotterdamse PvdA wil de duizenden werklozen Rotterdammers die daartoe in staat zijn verplichten werk te verrichten in de kassen van het Westland. Dat werk wordt nu gedaan door Polen en andere buitenlanders.
Komt niets van terecht, denken de tuinders, die eerder een soortgelijk experiment zagen mislukken. De Polen komen gewoon iedere dag, maar de werklozen niet: als ze niet worden gedwongen haken de meesten na een paar dagen af, want zo leuk is komkommers plukken nou ook weer niet. “Je begint met 20 of 25 mensen. Na een week komen er nog vijf opdagen en een paar weken later niemand meer”, zegt Jos van der Knaap, ex-tuinder en nu voorzitter van LTO Glaskracht Westland in Trouw.

Het gaat niet lukken denkt hij. "Tenminste als het net zo gaat als in het verleden. Al sinds de jaren negentig hebben we kleinere en grotere projecten gehad, heel enthousiast vanuit de sociale dienst. Maar de begeleiding bleef beperkt tot een voorgesprekje, een taalcursusje of een snuffelstage. Daarna was de sociale dienst weg. Tuinders kunnen niet een paar Fte besteden aan begeleiding. En dat is wel nodig voor deze groep. Je moet ze weer in de cyclus van opstaan en naar het werk gaan zien te krijgen, en dat blijkt heel moeilijk. Zelfs op straffe van verlies van uitkering.”