Femke lijdt mee met Jolande. "Je gaat het zwaar krijgen’

„Daar ben ik ambivalent of ik de aandacht mis. Het lastige is… je valt uit een collectief. Ik heb vanaf mijn 31ste in de politiek gezeten. Ik ben nu 45. Als je accountant bent en je wisselt van bedrijf, ben je nog altijd accountant. Ik was politica en verliet de politiek. En ik wil geen bestuurder worden, dan blijf je hangen in de wachtkamer van de politiek. Ik wil opnieuw beginnen. Dat is niet altijd makkelijk. Warren Beatty zei over Madonna, zijn ex: ‘Als de camera’s niet draaien, bestaat ze niet.’ Dat herken ik wel. Ik heb ook wel korte momenten van paniek gekend, vooral die eerste maanden.”

Femke Halsema ziet haar partij „worstelen”, en dat doet haar „pijn”. De worsteling van de partij heeft volgens Halsema ten dele te maken met Jolande Sap, haar opvolgster. In een eerste interview sinds haar vertrek in december 2010 zegt Halsema in NRC dat haar opvolgster nog „politieke intuïtie” moet ontwikkelen. „Ik heb Jolande voorspeld dat ze het moeilijk zou krijgen. Omdat ik me goed realiseer dat ik het ook heel moeilijk heb gehad in het begin.”

Halsema wijst op het gevaar dat slechte peilingen knagen aan het zelfvertrouwen van een politicus. Bovendien zijn journalisten alleen bij goede peilingen werkelijk geïnteresseerd in de standpunten van een politicus. „Sta je op verlies, dan is de eerste vraag die een journalist stelt: het gaat niet goed, hè? Hoe komt dat?”

In het interview spreekt Halsema ook over haar ambivalente relatie met de eigen achterban. „Activisme als levensstijl, daar houd ik niet van.”