Erdogan laat zien wie de baas is en zet Poetin voor schut in Iran

De Turkse leider Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin zijn in Iran voor overleg met gastheer en president Ebrahim Raisi. Aan het mediamoment is te zien dat er veel veranderd is in de verhoudingen. Erdogan laat Poetin bijna een minuut wachten op het podium, terwijl de camera's draaien.

De mannen praten over de situatie in Syrië, waar het nog steeds oorlog is. Ook komen belangrijke economische onderwerpen aan bod. Erdogan lijkt op het moment de touwtjes stevig in handen te hebben. Turkije regelt de doorgang van schepen (graantransport) via de Zwarte Zee.

Erdogan wil de Koerdische milities in Noord-Syrië militair aanpakken. Iran wil laten zien dat ze niet geïsoleerd zijn op het wereldtoneel, maar machtige vrienden hebben. En hetzelfde geldt voor Poetin.

Poetin liet twee jaar geleden Erdogan twee minuten wachten in Moskou bij een staatsbezoek, om hem te kleineren. Nu pakt Erdogan de Russische leider terug. Met de Turkse camera's ingezoomd op het gezicht van Poetin laat hij hem vijftig seconden wachten. Het incident wordt breed uitgemeten in de Turkse pers.