'Als je het gevoel hebt dat ze tegen Assad zijn, schiet je ze dood'

Politiek
donderdag, 19 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een bijzondere voorpagina vandaag van de Volkskrant. Daarop is geen ruimte gemaakt voor een foto, zoals gebruikelijk, maar het verhaal van een Syrische ‘geheim agent’ die stiekem voor de revolutionairen in de opstandige stad Homs ‘werkt’. ‘Abu Majid’ vertelt dat hij heeft gezien hoe zijn collega's kinderen van 6 of 7 jaar doodsloegen omdat ze met hun vader bij een demonstratie waren. En hij vertelt hoe de Syrische veiligheidsdiensten de repressie tegen betogers leiden. Veiligheidsagenten openen het vuur op demonstraties en sluipschutters zaaien terreur in opstandige steden om mensen van de straat te houden.
Zijn eigen eenheid is betrokken bij razzia's in subversieve wijken. De orders zijn duidelijk: 'Als je een huis binnenvalt en je hebt het gevoel dat mensen tegen de president zijn, schiet je ze dood. Maak je geen zorgen over de gevolgen, er gebeurt je niets'.' Geen enkel lid van zijn afdeling is vervolgd sinds het begin van de opstanden, vertelt hij.
Als de veiligheidsdiensten niet bezig zijn demonstranten te martelen, doen ze volgens Abu Majid hun uiterste best de waarnemers van de Arabische Liga om de tuin te leiden. Zij zijn in Syrië om toe te zien op de belofte van president Assad om troepen en geschut uit steden te halen.
Volgens Majid worden pantserwagens van het leger blauw geverfd zodat ze op die van de politie lijken. Ook hebben honderden leden van zijn afdeling hun militaire ID ingewisseld voor een burgeridentificatie, en dragen ze een politie-uniform. Abu Majid zelf heeft straatnaamborden in opstandige steden omgewisseld om waarnemers, op zoek naar opstandige wijken, om de tuin te leiden. Ze komen terecht in buurten waar Assad-loyalisten in de meerderheid zijn en vervolgens te horen krijgen dat alles oké is.
Bron(nen): de Volkskrant