Wat jonge westerse moslims vinden van het kalifaat

De BBC deed iets simpels met interessante (en ook verontrustende) resultaten: de Engelse publieke omroep zetten een groep jonge in Engeland gewortelde moslims rond de tafel en liet het spreken over het kalifaat. 9 minuten fascinerende televisie

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mulder

  Niets nieuws onder de zon.
  Wat IS nu eist van andersdenkenden (bekeren of de dood) is precies de manier waarop rond 1050 de Turken (een steppenvolk als de Hunnen) de christelijke bevolking van Klein Azie (nu dus Turkije) hebben onderdrukt. Later de Balkan, tot de Oostenrijkers ze tegenhielden.
  De geschiedenis herhaalt zich…

 2. Robin

  Je verwacht het niet.

 3. Dutchy

  Vond het eigenlijk wel genuanceerd, vele stromingen zichtbaar, van conservatief tot liberaal en vele interpretaties van dezelfde tekst mogelijk. Net als bij veel andere Godsdiensten overigens. Goed dat er discussie is met Moslims en onder Moslims, zou ook veel meer in Nederland moeten gebeuren. Ga met elkaar praten in plaats van elkaar van een afstandje veroordelen.

  • Robin

   Mensen zijn geselecteerd en leken mij niet laag opgeleid. De maatschappelijke verhoudingen qua aantal conservatief en liberaal zijn onduidelijk. BBC is staats-TV en zal dus geen controverse willen oproepen. In NL gebeurt dit ook, in vrijwel alle moskeeën. Alleen wij zien het niet.

   (in antwoord op Dutchy)
  • Volledig

   Onder moslims gebeurt dat al heel veel. Ik denk dat de top 3 van onderwerpen momenteel als volgt is onder Arabische moslims:
   1) racisme in NL
   2) opmars van het enge ISIS en hoe te voorkomen dat dwalende jongeren zich ervoor gaan interesseren
   3) irritatie over televisieprogramma’s als Knevel en vd Brink

   (in antwoord op Dutchy)
  • Diederdick

   Wat mij opviel was dat er goed werd geluisterd en dat, gelukkig, naast de twee heren in hun traditionele gewaad en bideelt op het voorhoofd, de meesten het idee van een kalifaat als dat van IS verre werpe

   Duidelijk te zien dat de Ahmadi een sterk afwijkende geloofsbeleving hebben.

   (in antwoord op Dutchy)
 4. JohnComment

  Het “lijkt” een genuanceerde discussie (geen geschreeuw), maar sommige van de denkbeelden zijn verschrikkelijk. Als dit een interview met jonge neo-nazies was geweest met hun denkbeelden over de “perfekte” staat en de “juiste mens” zou het VK te klein voor de controverse zijn geweest. Het feit dat dit interview geen nationale verontwaardiging oproept laat zien hoe sterk de West-Europese samenlevingen zich in de laatste 40 jaar veranderd hebben, van heel vrijzinnig en progressief naar “tribal”. Veel mensen blijven en willen blijven in hun eigen kringetje waar ze de meest asociale ideeen kunnen aanhangen, en mensen uit andere groepjes denken “ze doen maar”, net zoals nu veel mensen over het hele midden oosten schijnen te denken.

  • Volledig

   Wat een vergelijking. Het nazisme streefde naar de perfecte mens door de uitroeiing van alles wat afweek. In de Islam is het streven naar de perfecte mens en staat vooral een innerlijke strijd.

   (in antwoord op JohnComment)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    En natuurlijk ook het uitroeien van alle kaffir’s he?
    Enne ook alle Joden doodmaken!
    En Kalifarnaval met heel veel Kratbier in de Allah Snackbar!!

    (in antwoord op Volledig)
   • Karel Kritisch

    Als iedereen er zo over dacht hadden alle moslims mijn zegen maar helaas zijn er teveel lieden die menen te kunnen dwingen wat anderen moeten denken. Als je besluit dat je het niet meer wilt geloven kun je een steen tegen je kop krijgen of het zwaard op je hals. De schade en de daaruit voortvloeiende selectiedruk vernietigen de islam uiteindelijk.

    (in antwoord op Volledig)
  • Robin

   Mooie vergelijking. Goed punt.

   (in antwoord op JohnComment)

Reacties niet toegestaan